Újabb kivándorlási hullám?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. október 13. szombat

Hazánk XX. századi tragikus veszteséglistáját az I. Világháborút megelőzve a nagy kivándorlási hullám jelentette. 1899–1913 között 1,2 millióan vándoroltak ki Magyarországból. Most pedig, amikor egyébként is csökken hazánk népessége és elöregszik, újabb kivándorlási hullám kezdődött - legalábbis a kutatók erre következtetnek bizonyos adatokból.

AA Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatói a Google-keresések trendjei alapján tanulmányt készítettek a külföldi munkavállalás várható alakulásáról. A módszer korábban már bevált, így valószínűnek tűnik, hogy erősödik a kivándorlás, de hogy ez átmeneti-e vagy tartós, azt még korai megjósolni.

A kutatók feltételezték, hogy mivel a kiutazást tájékozódás előzi meg, a kivándorlási hajlandóság trendjei tükröződnek az internetes keresési kifejezések gyakoriságában. Ehhez a legnagyobb online kereső, a Google Trends nevű eszközét használták, ami konkrét kifejezések lekérdezésének gyakoriságát mutatja idősorosan és a felhasználó földrajzi helye szerint is. Ez a feltételezés korábbi elemzések esetében is beigazolódott.  A kutatók ezúttal 2007-et választották a kiindulópontnak.

Azt találták, hogy az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a külföldi munka iránt. A csúcs 2012 januárja, de a forduló 2010 ősze, azóta számottevően erősödik a tendencia. Az érdeklődés Nógrádban, Tolnában és  Komárom-Esztergomban a legélénkebb.

A GVI-szakértői utalnak rá, hogy az eredmények egybevágnak a Tárki idei kutatásával, mely szerint a migrációs potenciál 20 éves csúcson van. A rövidebb- vagy hosszabb külföldi munkavállalást tervezők arányának növekedése különösen 2010 óta különösen intenzívvé vált, és az utóbbi két évben a különböző elvándorlási terveket összegző halmozott migrációs arányszám is meredek növekedésnek indult. A Tárki elemzésének egyik fő megállapítása szerint 2012-ben már minden ötödik magyar felnőtt tervezi a külföldi letelepedést.

A GVI kutatói szerint a növekvő érdeklődés a kivándorlás erősödését jelzi. Hogy ez hosszabb távú, valódi exodus, vagy csak fellángolás, az egyelőre nem tudható.

(index alapján)