Szavazólapok száma június 9-én

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. április 22. hétfő

Ne lepődjenek meg, ha június 9-én szokatlanul sok szavazólapot kapnak, Azzal, hogy idén együtt tartják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, illetve megváltoztatták a fővárosi közgyűlés megválasztásának szabályait, nagyban átalakult, hogy mely településtípusokon hány darab szavazólapot fognak kapni a választópolgárok. Javarészt többet, mint korábban.

Hogy hány szavazólapot kapunk a kezünkbe június 9-én azon múlik, hogy milyen településen szavazunk. A fővárosban összesen öt darab szavazólapot fognak kapni a választók, mert az EP listák mellett a főpolgármesterre, a fővárosi közgyűlési listákra, a kerületi polgármesterre és az egyéni kerületi képviselőre is szavazhatnak.
A megyei jogú városokban csupán három szavazólapot osztanak csak ki, mert a megyei közgyűlésekre itt nem szavaznak a választók, csupán az EP-listák, a polgármesterek és az egyéni kerületi képviselők közül lehet ebben a településkategóriában választani.
Az összes többi településen négy darab szavazólapot kapnak a szavazók, viszont itt is két különböző kategóriába lehet osztani a településeket. Egyrészt a fővároson és a megyei jogú városokon kívüli 10 ezer fő feletti településeken szintén egyéni kerületekben választják meg a képviselő-testület többségét, így ezeken a településeken is az EP- és a megyei közgyűlési listák, valamint a polgármesterek és az egyéni képviselők közül szükséges választania a polgároknak.
A 10 ezer fő alatti településeken, viszont a képviselő-testületeket már egyéni listás (több-mandátumos többségi) rendszerben választják meg. Tehát a választópolgárok nemcsak a saját szűkebb kerületük képviselőjéről és az esetleges kompenzációs listás helyekről, hanem a teljes testület összetételéről is döntenek, a választók annyi jelöltre szavazhatnak az egyéni listán, ahány hely van a testületben.
Az NVI tájékoztatása alapján a választásokra várhatóan körülbelül 33 800 000 darab szavazólap készül, ami egy féle EP-szavazólapot, 7800-féle önkormányzati és 2200-féle nemzetiségi szavazólapot jelent. A szavazás során a 21 magyar európai parlamenti képviselő, Budapest főpolgármestere és a 3177 polgármester mellett választjuk majd meg a körülbelül 16 500 települési, 432 vármegyei és 33 fővárosi önkormányzat képviselőt.
(telex.hu)