A Hamász fogságában elszenvedett szexuális erőszakról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 27. szerda

Nyolcórás interjút adott a New York Timesnak a Hamász fogságából kiszabadított túsz. Amit Szuszana az első, aki beszélt az elszenvedett szexuális, és egyéb erőszakról – írta a Jerusalem Post. Amit Szuszanna is a Hamász október 7-i támadásakor került fogságba, hét férfi hurcolta el, akik ellen egy felvétel tanúsága szerint sokáig küzdött:

A fegyveresek 54 napon át tartották fogságban, bezárva egy gyerekszobában, ahol bal bokájánál fogva láncolták le. Egy 24 éves Muhammad nevű férfi őrizte, aki előbb rendszeresen fogdosta, majd arról kérdezte őt, vajon épp menstruál-e, mert láthatóan vérzik.
Október 24-én volt az első alkalom, amikor fogva tartója szexuális aktusra kényszerítette, Szuszannát, miután végre lefürödhetett. „Egy pisztolyt tartott a homlokomhoz” – emlékezett vissza a nő, akit a férfi többször megütött, hogy levegye magáról a törölközőt. Amikor túl voltak az aktuson, Muhammad elment, lemosakodott, később visszatért a sötétben meztelenül hagyott nőhöz, és azt mondta neki. „Rossz vagyok, rossz vagyok, kérlek, ne mondd el Izraelnek!”
Szuszanna ételt is nehezen fogadott el tőle, de kénytelen volt. „Nem bírod látni sem, de muszáj: ő az, aki megvéd, ő az őröd. Vele vagy, és tudod, hogy bármelyik pillanatban újból megtörténhet. Teljességgel függsz tőle” – írta le a nő a végletekig kiszolgáltatott helyzetet. Később egy újabb helyre szállították, ahol fejét egy pólóba csavarták földre lökték, megbilincselték és fegyverrel ütötték. Később egy rúdról lógatták le, rúgták és ütötték, hogy mondja el, amit tudhat az izraeli erőkről. Aztán egy másik szobába vitték, negyven percet adtak neki, hogy információkat közöljön, különben megölik.
A Hamász nem ismerte el, hogy a foglyokon szexuális erőszakot követtek volna el. Jelenleg még 19 nő van fogságban, de nem tudni róluk semmi közelebbit, így azt sem, hogy hányan vannak még közülük életben.
Amit Szuszanna azok nevében beszél, akik nem beszélhetnek – írta az X-en Jichák Hercog. Az izraeli elnök kijelentette: „Az egész világnak erkölcsi kötelessége kiállni Amit mellett és minden áldozat mellett elítélve a Hamász brutális terrorját. A világnak ki kell követelnie minden túsz szabadon engedését.”
(telex.hu)