A maffia elrendelte, hogy tilos misére járni – Patriciello atya bátran néz szembe a bűnszervezettel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 28. szerda

Egy rendkívüli papról olvashatnak az alábbiakban, aki félelem nélkül veszi fel a harcot a Nápoly környéki maffiaszervezet, a camorra és a köreikben működő drogbandák főnökeivel, felelősségvállalásra hívja az állami és regionális vezetőket, akik magára hagyták Caivanót, ezt a végletesen leromlott állapotú települést, ahová 45 éve földrengéskárosultakat és hajléktalanokat költöztettek.

Az 1955-ben született Maurizio Patriciello a Nápolytól északra található Caivano település Parco Verde városnegyedének plébánosa, aki 2012 óta tevékeny szerepet vállal a szennyező és radioaktív ipari hulladéklerakókkal károsított terület (az úgynevezett Terra dei Fuochi) védelmében és a camorra elleni harcban. Ezzel gyakran az újságok címlapjára kerül, két éve csak testőrök kíséretében mehet ki az utcára.

Maurizio Patriciello 1955-ben született Frattaminoréban, Nápoly tartományban. Mentősként dolgozott, mígnem 1985-ben felvett az autójába egy ferences papot, aki azok közé tartozott, akik a szegénység iránti elkötelezettségből mezítláb járnak, stoppal utaznak. Felkeltette az érdeklődését, pedig ő maga már régóta távol volt az Egyháztól. Harmincévesen beiratkozott a teológiára, majd pap lett. A püspök a nápolyi Caivano városrészben lévő Parco Verdébe küldte, ahol a városnegyed 13 terén évi 100 millió eurós üzletet bonyolítanak le a kábítószer-kereskedő bandák. Azóta a frontvonalban harcol a szennyező és radioaktív ipari hulladéklerakókkal károsított terület védelméért.

2012-ben egy nyári éjszakán szinte véletlenül került az olasz híradások középpontjába, és sikerült neki az, ami addig senkinek: az érdeklődés középpontjába helyezte és országos üggyé tette ezt a perifériát, a Terra dei Fuochit. Azon az éjszakán Patriciello atya arra ébredt, hogy nem kap levegőt, pokoli bűz áradt szét a házban. Így nem lehet élni – gondolta, és felhívásokat tett közzé a Facebookon, írt az Avvenire című katolikus napilapnak, kopogtatott a polgármesterek és prefektusok ajtaján. Találkozott Napolitano elnökkel, Ferenc pápával, és több mint 100 ezer embert vitt ki a térre tiltakozni.

Nem fiatal már, de jól használja a közösségi hálókat, sok embert megmozgat. És mindenekelőtt nem fél. A szervezett bűnözés elleni küzdelem frontvonalában áll, a camorra ellen harcolók hangja és lelkiismerete.

2023 augusztusában levélben fordult Giorgia Meloni miniszterelnökhöz, hogy meghívja őt Parco Verdébe, „az állam által magára hagyott területre”, ahol egy 11 és egy 12 éves kislányt, két unokatestvért megerőszakolt egy csoport tinédzser és fiatal férfi. A bántalmazást fenyegetések és zsarolások követték, a maffiavezérek, drogbárók parancsa nyomán az esetre a hallgatás fátyla borult volna, de Don Patriciello felemelte a hangját. A miniszterelnök elfogadta a meghívást, elment abba a városnegyedbe, amelyet az 1980-as földrengés után hoztak létre a földrengés áldozatai és hajléktalanok számára.

„A környéken hatalmas az elszegényedés, a plébánia ajtaján sokan azért kopogtatnak, mert nem tudnak egy liter tejet venni a gyerekeiknek... Az államnak jelen kellene lennie a maga intézményeivel és szolgáltatásaival..., egy olyan környéken, amelynek véleményem szerint soha nem lett volna szabad létrejönnie” – vallja Maurizio atya.

2024 februárjában a camorristák ismét célba vették a plébánost, ezúttal őt tették felelőssé a környékbeli illegális házfoglalások felszámolásáért. „Nem mehettek misére, nem járhattok oratóriumba, nem járhattok hittanra” – parancsolták a gyerekeiknek és a lakosságnak a camorra vezetői, akik a Parco Verde lakónegyedet éjjel-nappal nyitva tartó drogszupermarketté alakították át, és most egyre inkább sarokba szorítva érzik magukat az elmúlt két év több száz letartóztatása és a kormány által tavaly nyáron hozott intézkedéseket követően.

Február 24-én, szombaton tüntetést rendeztek a több mint 254 kilakoltatási végzés ellen – a városnegyedet alkotó önkormányzati lakások mintegy harmadáról van szó –, amelyeket az elmúlt hetekben küldött ki az észak-nápolyi ügyészség a házfoglalóknak, akik soha nem fizettek bérleti díjat.

A camorristák, akik szombaton még fizikailag is megpróbálták megakadályozni a híveket abban, hogy belépjenek a misére (de a rendőrség jelenléte elriasztotta őket), megpróbálják ellehetetleníteni a papot, aki közel két éve már csak őrizettel tud kimozdulni, a szervezett bűnözés elleni feljelentései után a klánoktól kapott fenyegetések miatt. Most igyekeznek megtenni felelőssé a házfoglalások elleni fellépésért, mert ő volt az, aki tavaly nyáron kérte, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök látogasson el a szervezett bűnözés által uralt területre, és kezdeményezte az állami beavatkozást a két kislány megerőszakolását követően.

A plébános megmagyarázta az embereknek, hogy nincs értelme a tiltakozásnak, a prefektus és az ügyészség többször is elmondta, hogy nem lesz azonnali kilakoltatás (több mint 419 embert érint az intézkedés), figyelmet fordítanak a legveszélyeztetettebb emberekre, és fokozatosan fognak eljárni. A prefektus hangsúlyozta, hogy továbbra is szilárdan elkötelezett a törvényesség helyreállítása és a szabályok tiszteletben tartásának visszaállítása iránt ezen a nagy társadalmi kockázatot jelentő és lepusztult területen, annak érdekében, hogy felvegyék a küzdelmet a saját érdekeit minden más elé helyező szervezett bűnözés ellen.

Forrás: Avvenire; Progettosanfrancesco.it

Fotó: Avvenire; Agensir

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír