A Nagy Testvér hazánkban is figyel

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 13. kedd

Százharminchárom alkalommal engedélyezett tavaly a Fővárosi Törvényszék nemzetbiztonsági feladatok ellátása során titkos információgyűjtést. Egy kiadott engedély több célszemélyre is vonatkozhat, így feltehetően több száz embert figyelhettek meg.

A hvg.hu közérdekű adatigénylésére a Fővárosi Törvényszék közölte, idén összesen 133 alkalommal engedélyezett bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtést. A portál összehasonlításképp kiemelte, 2022-ben valamivel többet, 149 titkos megfigyelést engedélyezett a bíróság.
A törvényszék arról nem adott ki információkat, hogy idén pontosan hány embert figyeltek meg a hatóságok titokban, azonban ez a szám nagyságrendileg a tavaly előtti évhez hasonló lehet, amikor a 149 alkalommal kiadott engedély összesen 251 célszemélyre vonatkozott.
A hvg.hu kiemeli, a titkos információgyűjtés azt jelenti, hogy egy szerv olyan eszközökkel figyel meg valakit, amelyekről az illető nem tud. A bírói engedélyköteles eszközök pedig, például amikor a hatóságok egy információs rendszert figyelnek meg, titkos kutatást végeznek, telefonokat hallgatnak le, vagy titokban felbontják a célszemélynek érkező postai küldeményeket, esetleg egy adott helyre telepítenek titokban megfigyelő eszközöket.
A portál hangsúlyozza, telefonlehallgatásra például az igazságügyi miniszter is adhat engedélyt, azonban az igazságügyi tárca nem ad ki erről információkat a sajtónak.
A Facebook anyacége, a Meta adataiból az is kiderült, a magyar állam tavaly január és június között 1033 darab adatkérést küldött a cégnek 1413 felhasználói fiókkal kapcsolatban. A Meta 13 esetben kapott sürgős, vészhelyzeti kérvényt Magyarországtól.
(index.hu)