Texasban fogadták be a Kínából elüldözött keresztény gyülekezetet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 11. vasárnap

Öt évnyi menekülés és megpróbáltatások sora után egy kínai gyülekezet tagjai az egyik nyugat-texasi gyülekezetben találta meg azt a helyet, ahol valóban szabadon és békében imádkozhatnak sok más hívővel közösen. A kínai sencseni gyülekezet tagjai és lelkipásztoruk, Pan Yongguang közel öt évvel ezelőtt menekültek el a kommunista rezsimből - először Dél-Koreába, majd Thaiföldre, míg végül eljutottak Egyesült Államokba.

Történetükhöz tartozik, hogy 2018-ban a kommunista rezsim olyan előírásokat vezetett be, amelyek többek között korlátozták az istentiszteletek kijelölt helyét, és azt, hogy ki lehet a vezető a gyülekezetben, és hogy a keresztények hol evangelizálhattak legálisan. A rendőrségi üldözés pedig egyre durvábbá vált az idő előrehaladtával, ezért úgy érezték, hogy egyre kisebb  a tér számukra, ezért hagyták ott Kínát, ahonnan Dél-Koreába menekültek és politikai menedékjogot kértek, de elutasították őket - számolt be róla a CBN News.
Ezért kényszerültek arra, hogy Amerika felé menjenek tovább, ahol menedéket kértek, amit meg is kaptak.
A kínai hívők csoportja a „Mayflower Church” becenevet kapta annak az angol hajónak a nyomán, amely a vallásszabadságot kereső zarándokokat Észak-Amerikába szállította, ahol aztán idővel létrejött az Amerikai Egyesült Államok.
A Mayflower-csoport tagjai február 4-e óta a texasi Midlandben található First Baptist Church létesítményeiben tartja az istentiszteleteit heti három alkalommal – számolt be róla a Baptist Standard. „Ez egy valóságos áldás számunkra” - mondta Darin Wood, a First Baptist Church lelkésze. „A gyülekezetünk szívügye a misszió, (és) ez egy újabb jele ennek.”
Történetük egyik epizódja, hogy a China Aid szervezet alapítója és elnöke, Dr. Bob Fu éppen Pan lelkipásztorral utazott együtt, amikor megtudta, hogy helyi kereszténynek van egy 300 hektáros farmjuk Midland-Odessa környékén, amit hajlandóak voltak rendelkezésre bocsátani, hogy a Mayflower Church családjai ott lakhassanak. Közben pedig a texasi Odesszban található egyik gyülekezet is felajánlotta, hogy segít a többi gyülekezeti tagnak lakhatást találni.  Miután a Mayflower gyülekezet tavaly év végén véglegesen a környékre költözött, Fu és Pan elkezdett keresni egy olyan épületet, ahol a gyülekezet tagjai istentiszteletet tarthatnának.
Ezért felvették a kapcsolatot a Midland-i First Baptist Church vezetőivel, hogy megtudják, van-e szabad kapacitásuk a számukra.
„Az ifjúsági istentiszteleti központunkat nem használták vasárnaponként” - mondta Wood, aki éppen ezért megmutatta a létesítményt Pannak és másoknak a Mayflower gyülekezetből, akik „Amikor meglátták, leborultak és sírtak. Azt mondták, hogy még soha nem volt (külön) épületük, amelyben istentiszteletet tarthattak volna”.
Ugyanis mindig is házi gyülekezetként működtek.
Miután a Mayflower Church tagjai megkapják a munkavállalási engedélyt és teljesen önfenntartóvá válnak, a Baptist Standard közlése szerint a hosszú távú terv az, hogy a környékbeli keresztények segítenek a gyülekezetnek egy olyan épületet találni, ami a sajátjuk lesz.
(CBN / Hetek)