Beperelték a Facebookot és alapítóját

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. január 22. hétfő

Raúl Torrez új-mexikói főügyész egy bő kétszáz oldalas vádiratot nyújtott be a bírósághoz, amiben részletesen kifejti, hogy az Instagramot és a Facebookot tömörítő Meta vezetője, Mark Zuckerberg is tisztában van azzal, hogy az előbbi oldalak a szexuális ragadozók tevékenységének egyik terepe, de a cég nem tett semmit a probléma orvoslására. Az ügyészi anyag alapján a gyerekek tízszer olyan gyakran találkozhatnak korhatáros, felnőtt tartalmakkal a Meta közösségi felületein, mint a pornóoldalakon  (így az OnlyFansen vagy a Pornhubon).

Mint a Qubit beszámolt róla, Torrez aggodalmait csak tetézte, hogy a Messenger egy új, ún. „end-to-end” titkosítás bevezetését akarja bevezetni a levelező felületen, ami sokat segíthet az adatvédelem és magánszféra védelme terén, de a főügyész szerint még jobb hírt jelent ez a pedofilok számára, akiket a reform után még kevésbé tudnak majd ellenőrizni.
A főügyész vádjait az ügyészi nyomozása mellett a Meta nyilvánosságra került belsős (2016-os) anyagaira alapozta, amelyek szerint a cég vezetői maguk is aggódni kezdtek amiatt, hogy a fiatalok több időt töltenek a SnapChaten és a YouTube-on, mint a Facebookon, s éppen emiatt vissza akarták hódítani a tiniket.
E célból nem is erőltették a Messengeren küldött üzenetek szűrését/ellenőrzését, hogy emiatt kerüljék a versenyhátrányt más platformokkal szemben, akik több diszkréciót ígértek. „A cél az volt, hogy 2022-re a Messenger legyen a vezető üzenetküldő szolgáltatás a 6-10 évesek körében, Torrez szerint ezért a Meta minden erkölcsi és jogi szempontot az üzleti érdekek mögé sorolt” - írja az oldal.
Ez pedig lehetőséget jelentett a pedofilok számára, hogy saját céljaikra használják fel az oldalakat.
Torrez szerint a Meta vezetése: kifejezetten kínált szexuálisan explicit tartalmakat a fiatalkorúaknak; tucatnyi felnőtt korú számára tette lehetővé, hogy fiatalkorúakkal szexuális tartalmú képeket vagy videókat osszanak meg; szexuális szolgáltatásokkal foglalkozó facebookos csoportokat ajánlott kiskorúaknak; és nem tett meg mindent a gyermekpornográfia kiszűrése érdekében. Sőt még azt is lehetővé tette a felület, hogy a nyomozók által létrehozott fiktív anya megpróbálja áruba bocsátani 13 éves lányát, és hogy e célból külön oldalt hozzon létre a Facebookon.
(Qubit / Hetek)