Emberi élet a víz alatt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 17. szerda

Joseph Dituri 74 napot is meghaladó időtartamig lakott Florida közelében 9 méteres mélységben, a Jules’ Undersea Lodge víz alatti hotelben, méghozzá nyomásmentesítés nélkül.

Az egyetemi professzor ezzel megdöntötte az előző, 73 napos rekordot, de elmondása szerint folytatni szeretné a tengerben végzett kísérleteit.
"A felfedezés kíváncsisága hozott ide. Az első naptól kezdve az a célom, hogy inspiráljam a következő generációkat, interjúkat készítsek tudósokkal a víz alatti életről, és tanulmányozzam az emberi test működését szélsőséges körülmények között” - nyilatkozta Dituri.
A professzor – akit elneveztek Dr. Mélytengernek – most azt tervezi, hogy megpróbál még 100 napig folyamatosan a víz alatt tartózkodni.
A 74 napos tengerben tartózkodása alatt Dituri szigorú menetrend szerint élte az életét. Fehérjében gazdag ételeket fogyasztott, amelyeket mikrohullámú sütővel készített el, de a testmozgásról sem feledkezett meg: fekvőtámaszokat végzett naponta, és gumiszalaggal is erősítette az izmait.
A több hónapos kísérleti időszak során kutatók vizsgálták a professzor fizikai és mentális egészségét, hogy a nyomás milyen hatással van a szervezetének a működésére, és hogy éli meg a külvilágtól való elszigeteltséget.
Dituri azonban nem volt teljesen egyedül: online változatlanul megtartotta az egyetemi óráit, de elmondása szerint a napsütés már nagyon hiányzott neki.
(Jerusalem Post/Hetek)