Már a magzat is grimaszol a kellemetlen ízek hatására

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 23. péntek

Első alkalommal vizsgálták meg, hogy milyen arckifejezéssel reagálnak a magzatok különféle zöldségek ízére – írja az MTI. A friss tanulmány alapján a keserű kelkáposzta hatására például gyakran grimaszolnak.

Korábbi publikációk alapján már lehetett arra következtetni, hogy a várandós nő étrendje hatással van arra, hogy a gyermek később milyen ételeket kedvel. Az északkelet-angliai Durhami Egyetemen munkatársai most közvetlenül azt elemezték, hogy a magzatok pár héttel a születésük előtt hogyan reagálnak a különböző ízekre.
A szakértők szerint a magzatvízbe átszivárognak az ízek az anya által fogyasztott ételekből.
Ízeket egy magzat már a 14. hétben is észlelhet, illatokat pedig nagyjából a 24. héttől.
A kutatók ultrahangfelvételek alapján próbálták eldönteni, hogy a magzatok vajon különbséget tudnak-e tenni az eltérő ízek között. Két csoportra osztottak 70 várandós kismamát, az egyik tagjait arra kérték, hogy 20 perccel a vizsgálat előtt vegyenek be egy porított kelkáposztát tartalmazó kapszulát, a másik csoportnak pedig sárgarépa-kapszulát adtak. Mást a nők a vizsgálat előtt nem ehettek, rajtuk kívül 30 olyan várandóst is bevontak a kísérletbe, akik nem kaptak ízesített kapszulát.
Az ultrahangon a magzatok arckifejezését vizsgálták a terhesség 32. vagy 36. hetében. A csapat arra jutott, hogy a keserű kelkáposztás ízre reagálva kétszer olyan gyakran fordult elő sírásra hasonlító grimasz, mint a sárgarépás vagy a semleges ízre. Kimutatható volt az is, hogy az édeskés sárgarépa-kapszula szintén nagyjából kétszer olyan gyakorisággal váltott ki nevetésre emlékeztető arckifejezést.
Benoist Schaal, a kutatócsoport tagja szerint meglepő volt, hogy ennyire egyértelmű eredmények születtek. A kísérlet alapján kimondható, hogy amikor a várandós nő még be sem fejezte az étkezést, a magzat máris érzi és észleli, hogy az anyja mit evett.
(24.hu)