Koronavírus: innen szabadult el a világjárvány

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. július 28. csütörtök

Júniusban az Egészségügyi Világszervezet azt javasolta a tudósoknak, hogy folytassák a koronavírus-világjárvány minden lehetséges eredetének kutatását. Két újonnan publikált tanulmány teljesen eltérő megközelítést alkalmazott, de ugyanarra a következtetésre jutottak: a vuhani Huanan piac valószínűleg a koronavírus epicentruma volt – írja a CNN.

Az egyik tanulmányban a világ minden tájáról érkező tudósok közösségi médiajelentéseket használtak a térbeli és környezeti elemzéseikhez. A pontos körülmények egyelőre még tisztázatlanok, de a vírus valószínűleg már jelen volt a piacon árusított állatokban 2019 végén. Az állatokat szorosan egymás mellett tartották, így a baktériumok könnyedén áramolhattak közöttük, az azonban nem tisztázott, hogy mely állatok kaphatták el a betegséget.

A piac, mint kiindulási pont
A kutatók megállapították, hogy a legkorábbi koronavírusos esetek a piacon árusítók és az ott vásárlók köréből indultak útnak. Úgy vélik, hogy két külön vírus keringett az állatokban, amelyek végül átterjedtek az emberekbe is.
A december 20-a előtt észlelt nyolc koronavírusos eset mind a piac nyugati oldaláról származott, ahol állatokat is árultak – írja a tanulmány. Az élő vagy nemrégiben lemészárolt állatokat árusító öt bódé előre jelezte az emberi eseteket. A kutatók felkeresték azokat a korai eseteket is, akik ugyan nem jártak a piacon, de valamennyien a közelében laktak vagy dolgoztak.
Ez azt jelenti, hogy a vírus megfertőzte a piacon dolgozókat, akik aztán tovább terjesztették, azzal, hogy bementek a helyi boltokba és megfertőzték az ott dolgozókat is – mondta Michael Worobey, az Arizonai Egyetem osztályvezetője.

Molekuláris megközelítés
A másik tanulmány molekuláris megközelítést alkalmaz, továbbá meghatározza, mikor terjedtek át az első koronavírus-fertőzések állatokról emberekre – írja a CNN.
A kutatás szerint a vírus legkorábbi változata valószínűleg különböző formákban jelent meg, amit a tudósok „A” és „B” típusnak neveztek el.
Az eredmények szerint az első állatról emberre átterjedő vírus valószínűleg 2019. november 18-án történt és a „B” típusból származott. A „B” típust csak olyan embereknél azonosították, akiknek közvetlen kapcsolatuk volt a Huanan piaccal, az „A” típust pedig olyan emberekből vett mintákban azonosították, akik a piac közelében éltek vagy dolgoztak.
Abban tehát mindkét kutatás megegyezik, hogy két külön vírus indult terjedésnek, amelyek a piacon dolgozókat és a piac közvetlen környezetét fertőzték meg elsőként.
Kristian Andersen, a Scripps Research Immunológiai és Mikrobiológiai Tanszékének professzora szerint a tanulmányok nem cáfolják végérvényesen a laboratóriumi kiszivárgás elméletét, de rendkívül meggyőzők, olyannyira, hogy meggondolta magát a vírus eredetével kapcsolatban.
A jövőbeni járványok esélyének csökkentése érdekében a kutatók azt remélik, hogy pontosan meg tudják határozni, melyik állattól származik a fertőzés és hogyan terjedt át az emberek testébe.
(index.hu)