Háború Ukrajnában - hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 23. csütörtök

Deportált ukránok, működésképtelen ipar, kivégzett újságírók... hírek + ima:

-Mihail Misincev vezérezredes, az orosz Nemzeti Védelmi Vezetési Központ igazgatója szerint Oroszország több mint kétmillió embert, köztük több mint 300 ezer gyermeket evakuált (deportált) Oroszországba Ukrajna háború sújtotta területeiről február vége óta – az elmúlt 24 órában 23 775 embert, köztük 3676 gyermeket – jelentett be Misincev a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

- Teljesen leállt az olajfinomítás Ukrajnában - Ukrajna teljes olajfinomító ipara működésképtelenné vált a célzott orosz rakétatámadások miatt – jelentette ki Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján. A tisztségviselő szavai szerint ezek a célzott támadások már a háború első napjaiban elkezdődtek. Ukrajnában az olajfinomítás teljesen leállt az agresszor tömeges, ismétlődő támadásai miatt. Nehéz biztosítani az ukrán olajtermékek logisztikáját is, ezért van belőlük hiány a belső piacon – idézi a gázvállalat vezetőjét az MTI.

- Kivégzett újságírók - A Riporterek Határok Nélkül (RSF) riportot tett közzé egy korábban elhunyt ukrán újságíró, Maks Levin halálával kapcsolatban. Azt írták: a tárgyi bizonyítékok arra mutatnak, hogy Levint társaival együtt megkínozták és kivégezték az orosz katonák. Maks Levin március 13-án halt meg két társával együtt egy kijevi közeli erdőben, a holttesteket azonban csak az oroszok kivonulása idején, április 1-jén találták meg. Az RSF szerint Levin a háború első napjaiban kapcsolatba lépett néhány katonával, akiket még a 2014-es donbászi harcokban ismert meg, majd a frontvonalra utazott, hogy beszámoljon a fejleményekről.
Ebben segített a drónja is, amelyet azonban március 10-én elvesztett a Kijevi területen, Moscsun község mellett egy erdőben. Három nappal később ezt a drónt megpróbálta visszaszerezni, de akkor az orosz katonák már az erdő jelentős részét megszállták, és elfogták őket.
Az RSF munkatársai utólag a helyszínen megállapították, hogy 14 lövedék eltalálta Levin autóját. Véleményük szerint azonban az újságírót nem az autójában lőtték le, hanem hidegvérrel kivégezték, vélhetően azt követően, hogy kivallatták és esetleg meg is kínozták. A Riporterek Határok Nélkül emlékeztetett arra, hogy a háború kezdete óta legalább nyolc újságíró halt meg Ukrajnában, miközben a munkáját végezte. A legutóbbi eset a francia Frédéric Leclerc-Imhoff halála volt.

Menyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy nyisd meg az emberek szemét és szívét, hogy meglássák a háború borzalmait és mindent megtegyenek az esztelen pusztítás és gyilkolás leállítására! Kezdd el a mi szívünkkel, hogy megtérjünk, és kérünk hozd el a békét és szabadságot Ukrajnának, Oroszországnak és az egész világnak! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...