Megugrott az öngyilkosságok száma a transznemű fiatalok körében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 22. szerda

Pedig pont az ellenkezőjét várták a nemváltáshoz szükséges gyógyszerek engedélyezésével - A Heritage Foundation felmérése szerint tíz év alatt 1,6-ra nőtt a százezer lakosra jutó fiatalkori öngyilkosságok aránya azokban az amerikai államokban, ahol elérhetőek a fiatalok számára a nemi átalakító műtétek után a hormonok termelését gátló gyógyszerek.

A konzervatív kutatóintézet 2010 és 2020 között vizsgálta az öngyilkossági arány változását a 12 és 23 év közötti korosztály körében azokban az államokban, ahol nincs szükség szülői engedélyre a nemi átalakító műtétek utáni gyógyszeres kezelés igénybevételéhez.
A várakozások szerint a transznemű fiatalok körében csökkennie kellett volna az öngyilkosságok arányának amiatt, hogy könnyen hozzáférhettek a hormontartalmú és a pubertáskori hormonok termelését gátló gyógyszerekhez, de ennek pont az ellentettje történt.
A felmérés szerint 2010 előtt még nem volt jelentős különbség a fiatalkori öngyilkosságok arányában a különböző amerikai államok között, de ahol könnyen hozzáférhettek a fiatalok a hormontartalmú gyógyszerekhez, ott 2010 után 14 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik öngyilkosságot követtek el.
"Ahelyett, hogy megvédte volna a fiatalokat az öngyilkosságtól, ez a minta azt mutatja: ha a kiskorúak szülői beleegyezés nélkül, könnyebben férnek hozzá a transznemű orvosi kezeléshez, az korrelál a magasabb öngyilkossági kockázattal” – mondta Jay P. Greene, a Heritage Foundation vezető kutatója.
A Trevor Project – mely az LMBTQ-fiatalkorúak öngyilkosságának a megelőzésével foglalkozik – adatai szerint a transznemű vagy nem egyértelmű nemű fiatalkorúak több mint fele fontolgatott öngyilkosságot 2021-ben.
Az Egyesült Államokban eddig három államban (Alabama, Arkansas és Tennessee) fogadtak el olyan törvényjavaslatot, amely megtiltja a nemi átalakító gyógyszerek és eljárások alkalmazását a 18 év alatti fiatalok számára.
(MTI, Hetek)