Keresztényüldözés Indiában – Egyre több esetet regisztrálnak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 17. péntek

Sajnálatos módon – bár a 2022-es évnek még a felénél sem járunk – India-szerte már 207 keresztényellenes erőszakos cselekményt regisztrált az Egyesült Keresztény Fórum (United Christian Forum, UCF) segélyhívó vonala, emiatt kérnek a keresztény szervezetek sürgős segítséget a kormánytól és a hatóságoktól, melyek azonban makacsul tagadják a keresztényüldözés tényét Indiában.

Az indiai keresztény közösségeket rettegésben tartó erőszak, megfélemlítés, a rohamos ütemben gyarapodó koholt vádak alapján történő letartóztatások számának csökkentése és megszüntetése érdekében sürgős igazságügyi és politikai beavatkozást kér a különböző indiai felekezetek képviselőit tömörítő ökumenikus szervezet, az UCF – nyilvános felhívásukat a Fides hírgynökséghez is eljuttatták.

Az UCF bejelentette, hogy 2022-ben eddig minden egyes napra több erőszakos cselekmény is jutott. Januárban 40, februárban 35, márciusban 33, áprilisban 40, májusban pedig ennek majdnem a duplája, 31 nap alatt 57 eset, azaz sajnálatos módon átlagosan naponta kettő is történt. Államokra bontva a legtöbb keresztényellenes cselekmény Uttar Pradesben (48), Cshattíszgarhban (44), Dzshárkhandban (23), Madhja Pradesben (14) történt. Az új, áttérés elleni rendelet kihirdetésével egy időben Karnátaka államban hat esetet jelentettek.

„A keresztényüldözés olyan államokban fokozottabb, mint Uttar Prades, Madhja Prades, Cshattíszgarh és Karnátaka” – jegyzi meg az UCF felhívása, hivatkozva az országos ingyenes segélyvonal által gyűjtött adatokra, aminek létrehozását az UCF kezdeményezte és a szervezet is működteti. „Bár 2022 első féléve sem telt még el, máris 207 esetben történt erőszak. Csak idén májusban 57 esetet regisztráltunk. 2021-ben az UCF 505 esetet regisztrált, karácsonykor 16 erőszakos cselekményt, köztük Jézus Krisztus szobrának meggyalázását és megrongálását is egy történelmi templomban Harijána államban” – közölte A. C. Michael, az UCF nemzeti koordinátora a Fides hírügynökségnek küldött üzenetében.

Ez a számadat – jegyzi meg Michael – gyökeresen ellentmond a szövetségi és állami tisztviselők azon állításainak, hogy nincs keresztényüldözés Indiában, és csak néhány elszigetelt esetről van szó, amelyeket szélsőségesek követtek el.

Az elkövetők – olvasható az UCF felhívásában – gyakran filmre veszik vandalizmusukat és a fegyvertelen férfiak és nők elleni fizikai erőszakot, szembeszegülve a törvénnyel: lelkipásztorokat, békés hívőket és másokat tartóztatnak le „megtérés” vádjával a heti szokásos istentiszteletek alatt. Mindezen esetekben a rendőrök csak szemlélőként viselkednek, néhány esetben azonban aktívan részt is vesznek az erőszakban. „A tisztviselőkhöz és az ügyintézőkhöz intézett felhívások ellenére a rendőrség nem folytatja le az eljárásokat és nem rendel el vizsgálatokat” – jegyzi meg a jelentés.

A fizikai bántalmazások, a nők elleni erőszak mellett az incidensek között előfordul vandalizmus, templomok kényszerített bezárása, vasárnapi ima megzavarása és a társadalomból való kiközösítés is, ami a kisvárosokban és falvakban nagyon is észrevehető.

Michael a keresztények elleni erőszak példájaként két cshattíszgarhi és egy Uttar Prades-i konkrét esetet említett a Fides hírügynökségnek. Május 2-án Bastar körzetben egy 65 éves keresztény nőt és fiát kiközösítéssel fenyegette meg a pancsajat, vagyis a falusi tanács, ha továbbra is keresztény hitüket vallják. Egyikük sem egyezett bele, hogy megtagadja hitét. Ezután megverték őket, súlyos sérüléseket okozva. Az asszony kórházba került. A kerületi rendőrfőnöknél feljelentést tettek.

Május 31-én az Uttar Prades állambeli Dzsaunpur körzetben egy protestáns lelkész éppen liturgiát tartott, amikor egy nagyobb tömeg berontott a terembe, kirángatta a lelkészt, és megverte, mondván, hogy embereket térít. A rendőrség ahelyett, hogy fellépett volna a támadók ellen, letartóztatta a lelkészt, és az indiai büntető törvénykönyv 295/a szakasza (szándékos és rosszindulatú, vallási érzelmek megsértésére irányuló cselekmények) alapján vádat emelt ellene. A lelkész június 3-i, óvadék ellenében történő szabadlábra helyezéséig börtönben maradt.

Az indiai muszlimok és keresztények országszerte a hindu nacionalista militánsok célkeresztjében vannak. „A rendőrség bűnrészes” – mondta a Fides hírügynökségnek John Dayal, egy idős katolikus hívő, újságíró és emberi jogi aktivista.

Az UCF segélyvonala 2015 januárjában indult azzal a céllal, hogy megvédje az alapvető szabadságjogokat és előmozdítsa az igazságosság, szabadság, egyenlőség és testvériség értékeit Indiában. A segélyvonal segít a bajba jutott embereknek, különösen azoknak, akik nem ismerik a jogot és az igazságszolgáltatás rendszerét. Útmutatást adnak nekik arról, hogyan forduljanak a hatóságokhoz, és jogi tanácsadást nyújtanak.

Az UCF nyilvántartása szerint 2014-ben 127, 2015-ben 142, 2016-ban 226, 2017-ben 248, 2018-ban 292, 2019-ben 328, 2020-ban 279, 2021-ben pedig 505 keresztényellenes erőszakos cselekmény történt.

Fordította: Varga Judit

Forrás: Fides

Fotó: Famiglia Cristiana

Magyar Kurír