A diktátorok pszichéjének négy alapeleméről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 10. péntek

Jerrold Post, az USA egyik korábbi elnökének pszichológiai főtanácsadója írja: „Kimutatható a mindenkori diktátorok, terrorvezérek, maffiafőnökök pszichéjének négy alapeleme:

Az első: a messianisztikus küldetéstudat, amely az átlagemberéhez képest hatványozott énközpontúságot takar.

A második szimptóma: a paranoia egy fajtája - a diktátortípus az őt ért legkisebb kudarcért is másokat (néha „felsőbb erőket”) okol, és folyton ellenséget keres vagy épít.

A harmadik alapvonása: a normális emberéhez képest beszűkült lelkiismeret, az ennek hiányából származó gátlástalanság. Ez az esetek többségében infantilizmusból, illetőleg nevelésbeli, gyerekkorból húzódó, kezeletlen problémákból ered.

A negyedik elem: a legszűkebb környezet tagjainak agya, lelke feletti uralom megszerzésének és birtoklásának különleges képessége. Ez nem igazán tipikus, vannak köztük intelligensek, okosak, ravaszak, de olyanok is, akik egy sor területen egészen butának, más területeken pedig szinte zseniálisnak mutatkoztak. Csaknem mindről elmondható ugyanakkor, hogy félműveltek. […]”

ui.: mai hír, hogy Putyin orosz elnök egy friss beszédében Nagy Péter cárhoz hasonlította önmagát, akiről tudható, hogy tűzzel-vassal terjesztette ki birodalma határait, s gyilkoltatta le mindazokat, akik ellenkezni mertek vele...