Sevcsuk érsek: Ne hagyjuk, hogy egyes hírek foglyul ejtsék az elménket, érzéseinket

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 06. szerda

Az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetője arra biztatta a keresztényeket, ne engedjék, hogy a jelen hírei átvegyék az uralmat az elméjük, akaratuk és érzéseik felett.

„Folytassunk láthatatlan hadviselést a valótlanságok ellen, és minden ellen, ami meg akarja bénítani az akaratunkat, és foglyul akarja ejteni a belső világunkat, a lelkünket” – fogalmazott Sevcsuk érsek április 1-jei videoüzenetében.

„Azt látjuk, hogy Ukrajna harca, az ukrán nép küzdelme az orosz agresszor ellen egy lelki harcnak a jegyeit viseli magán.

Minden nagy háború egy nagy hazugsággal jár együtt. Hasonlóan is zajlik: az elménk és szívünk foglyul ejtésére, bebörtönzésére, megszállására, az akaratunk megbénítására irányul.

A lelki harcra jellemző, hogy az ördög először a gondolatait, a propagandáját, a megfélemlítést próbálja belénk táplálni különféle módokon. A következő stádium, hogy az ember dialógusba bocsátkozik a bűnös javaslattal, a bűnös ajánlattal. És innentől kezdve zajlik a küzdelem az elménkben, szívünkben; az utcai harcok egy emberen belül, a gonosszal, aki fogságba akar ejteni. És ha még jobban megadjuk neki magunkat, akkor akaratunk beleegyezik a rosszba, és jön a belső, bűnös megszállás, rabszolgasorba döntés, szenvedély és bűn.

Különösen nagyböjtben fontos a belső, lelki küzdelem – hangsúlyozta az érsek;

a keresztényeknek meg kell fontolniuk, hogy a hírek, amiket olvasnak vagy a televízióban látnak, nem akarják-e foglyul ejteni az elméjüket, akaratukat vagy érzéseiket, nem próbálnak-e meg a személyiségük belső megszállójává válni.

Ha igen, akkor „tudnotok kell, hogy ezt a propagandát a gonosz sugallja – tette hozzá. – Ezért álljunk ellen. Fontos tisztában lenni ezzel, hogy le tudjuk győzni, nem saját erőnkből, hanem a Szentlélek erejéből és kegyelméből.

Töröljük ki a gonoszt a szívünkből. Legyünk keresztények és emberek, még a háborús körülmények között is”

– mondta az 51 éves főpásztor, aki Kijevben, a hívek mellett maradt a háború ellenére, és aki videoüzenetekkel bátorítja őket, liturgiákat mutat be, egyházközségeket látogat.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Catholic News Agency; UGCC.ua

Magyar Kurír