Nemzetközi felháborodás a bucsai mészárlás miatt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 04. hétfő


Legalább 20 civil ember élettelen teste sorakozik egyetlen utcában az ukrán fővároshoz közeli Bucsa városában. A beszámolók és a felvételek felgyorsították a háborús bűnök kivizsgálását követelő felhívásokat. Hír + ima:

Az egyik férfi kezét egy fehér ruhadarabbal a háta mögé kötözték. Egy másik férfi egyedül fekszik egy biciklibe gabalyodva egy füves parton. Egy harmadik férfi az út közepén fekszik egy kiégett autó elszenesedett maradványai mellett.
A bucsai vérengzés megrázó képeit az Agence France-Presse szombaton rögzítette, ugyanazon a napon, amikor Ukrajna a várost az orosz csapatoktól felszabadítottnak nyilvánította. Orosz atrocitásokról szóló beszámolók látnak napvilágot, miközben az orosz erők visszavonulnak a Kijev környéki területekről a főváros bekerítésére tett sikertelen kísérletet követően.

Posztapokaliptikus orosz megszállás
Bucsa városa öt héten át szinte állandó tűzharcokat élt át. Most a tisztviselők és a jogvédő csoportok a kivonuló orosz erőket okolják a civil halálesetekért.
A kivégzett emberek holttestei még mindig a bucsai Jabluska utcában sorakoznak. Tarkón lőtték őket, és kezüket a hátuk mögé kötözték fehér rongyokkal. El lehet tehát képzelni, milyen törvénytelenséget követtek el itt – mondta szombaton Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere a Reutersnek.
Az állítólagos atrocitások nemzetközi felháborodást váltottak ki, a nyugati vezetők háborús bűnök kivizsgálását és újabb szankciókat követeltek Oroszországgal szemben. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó vasárnap azt mondta, hogy a Kijev környéki városokból érkező jelentések posztapokaliptikus képet mutatnak az orosz megszállás alatti életről.
Ez egy különleges felhívás, amelynek célja, hogy felhívjuk a világ figyelmét azokra a háborús bűnökre, emberiség elleni bűncselekményekre, amelyeket az orosz csapatok követtek el Bucsában, Irpinyben és Hosztomelben – mondta Aresztovics, aki hozzátette, hogy ezeknek a háborús bűnöknek az áldozatait már megtalálták, köztük megerőszakolt nőket, akiket megpróbáltak elégetni, megölt helyi önkormányzati tisztviselőket, megölt gyerekeket, megölt idős embereket, megölt férfiakat, sokukat megkötözött kézzel, kínzás nyomaival és tarkólövéssel.
Ezt természetesen az ukrán ügyészség, a bűnüldöző szervek és a nemzetközi büntetőbíróságok figyelembe veszik.
A CNN állásfoglalást kért az orosz védelmi minisztériumtól a civilek kivégzésével kapcsolatos állításokkal kapcsolatban Kijev térségében és Ukrajna más részein.

A bizonyítékok
A bucsai atrocitásokról szóló bizonyítékok akkor kerültek elő, amikor a Human Rights Watch (HRW) bejelentette, hogy háborús bűncselekményekre vonatkozó állításokat dokumentált a megszállt területeken: Kijev, Csernyihiv és Harkiv régióiban.
Bucsában az orosz erők „öt férfit összetereltek, és egyiküket március 4-én kivégezték” – írta a HRW. A HRW azt is állítja, hogy február 27-én a csernyihivi régióban található Sztarij Bikiv faluban hat férfit gyűjtöttek össze, majd később kivégeztek.
A Harkivi terület Malaja Rohan nevű falujában egy orosz katona március 13-án többször megerőszakolt egy nőt egy iskolában, ahol az áldozat a családjával együtt lelt menedékre – mondta el az asszony a HRW-nek. A nő elmondta, hogy a férfi megverte őt, késsel megvágta az arcát, a nyakát és a haját – írta a HRW. A nő másnap Harkivba menekült, ahol orvosi ellátást és egyéb szolgáltatásokat kapott.
A Kijevtől északnyugatra fekvő Vorzel faluban orosz katonák „füstgránátot dobtak egy pincébe, majd lelőttek egy nőt és egy 14 éves gyermeket, amint kijöttek a pincéből, ahol korábban menedéket találtak” – írja a HRW.
Az általunk dokumentált esetek szándékos kegyetlenséget és erőszakot jelentenek az ukrán civilekkel szemben. A nemi erőszakot, a gyilkosságot és az orosz erők által fogva tartott emberek elleni egyéb erőszakos cselekményeket háborús bűnökként kell kivizsgálni – írta Hugh Williamson, a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója a közleményben.

Ez a halottak városa
A beszámolók és a felvételek felgyorsították a háborús bűnök kivizsgálását követelő felhívásokat.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a gyilkosságok „olyan brutalitást jelentenek a civilek ellen, amilyet évtizedek óta nem láttunk Európában. Borzalmas és teljesen elfogadhatatlan, hogy civileket vesznek célba, és ölnek meg” – mondta a CNN-nek.
Mihajlo Raduckij, az ukrán Verhovna Rada Nemzeti Egészségügyi, Orvosi Segítségnyújtási és Egészségbiztosítási Bizottságának vezetője hangsúlyozza, hogy a „bucsai mészárlás” örökre felkerül az emberiség elleni legdurvább bűncselekmények listájára: Ez a halottak városa. Több száz brutálisan megkínzott és lelőtt férfi, megerőszakolt és meggyilkolt nők. Halott gyerekek. Mivel magyarázható ez a bűncselekmény?
Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a külügyminisztérium segít dokumentálni az orosz hadsereg által ukrán civilek ellen elkövetett atrocitásokat.
Liz Truss brit külügyminiszter vasárnapi nyilatkozatában azt mondta, hogy „az ártatlan civilek elleni, válogatás nélküli támadásokat Oroszország illegális és indokolatlan ukrajnai inváziója során háborús bűncselekményként kell kivizsgálni”.
Charles Michel, az Európai Unió Tanácsának elnöke további szankciókat ígért Oroszországgal szemben, és Twitter-bejegyzésében kijelentette, megdöbbentették az orosz hadsereg által elkövetett atrocitások horrorisztikus képei a Kijev által felszabadított régióban.
Együttérzését fejezte ki az ukránokkal és az áldozatokkal Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint a bucsai képek elviselhetetlenek, és Oroszországnak felelnie kell az elkövetett bűnökért.
(index.hu)

Meddig még Istenem? Meddig tűröd még a gonosz lelekek tombolását? Kérünk, állítsd le az esztelen vérontást és hozd el az áldott békét Ukrajnának és a világnak! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...