Florida kormányzója döntött

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 04. hétfő

Florida állam republikánus kormányzója hétfőn aláírta a Szülői Jogok az Oktatásban (Parental Rights in Education) gyermekvédelmi törvényt, mely megtiltja az állami iskolák tanárainak, hogy "a szexuális irányultsággal és a nemi identitástudattal kapcsolatos tananyagot" oktassanak az alsós diákoknak.

Egyik évfolyamon sem oktathatnak olyan témákat, amelyek nem a tanulók "életkorának vagy fejlődésének megfelelőek". A július elsején életbe lépő törvény ezenkívül megtiltja az iskoláknak, hogy a gyermekkel kapcsolatos információkat tartsanak vissza a szülőktől.
DeSantis az aláírási ceremónián azt mondta: már látott "tananyagokat a szexualitásról és a woke gender ideológiájáról", valamint olyan könyvtárakat is, amelyek "egyértelműen helytelen, pornográf anyagokat tartalmaznak nagyon fiatal gyerekek számára".
A kormányzó a "Gyermekek védelme" és "Szülők támogatása" feliratú pódium mögött állva hangsúlyozta: legalább hat floridai iskolai körzetben olyan irányelvek érvényesülnek, amelyek kizárják, hogy a szülők dönthessenek gyermekeik "jólétéről".
Nemzetközi sajtóorgánumok, LMBTQ-szervezetek, egyes hollywoodi színészek, valamint a Fehér Ház is "gyűlöletkeltőnek és diszkriminatívnak" tartják a törvényt. A baloldal a jogszabályt a "ne mondd, hogy meleg" (Don't say gay) jelzővel illeti, miközben a törvény szövegében egyáltalán nem szerepel a "meleg" szó és nem is tiltja, hogy a tanárok kimondják azt.
A vasárnap esti Oscar-díj átadó gálán több színésznő is azzal próbált tiltakozni a floridai gyermekvédelmi törvény ellen, hogy egymás után többször kimondta a "meleg" szót. Ron DeSantis hétfőn úgy reagált az akcióra: "ha olyan emberek szállnak szembe velünk a szülői jogok miatt, akik korábban a degenerált Harvey Weinsteint példaképnek és hősnek tekintették, akkor ezt kitüntetésnek veszem".
Harvey Weinsteint, Hollywood egykori egyik legbefolyásosabb filmmogulját 23 évnyi börtönbüntetésre ítélték 2020-ban, miután számos alkalmazottja és sok színésznő vádolta meg szexuális visszaéléssel, zaklatással, egy színésznő pedig szexuális erőszakkal is.
DeSantis és a republikánusok "indokoltnak" nevezték a jogszabályt és hangsúlyozták, hogy a szexuális irányultság és a nemi identitás témájáról a szülőknek, nem pedig a tanároknak kell beszélgetniük a gyerekekkel.
"Gondoskodni fogunk arról, hogy a szülők azért küldhessék iskolába a gyermekeiket, hogy tanuljanak, nem pedig azért, hogy beléjük sulykoljanak valamit" - fogalmazott hétfőn a floridai kormányzó.
(MTI/Hetek)