Végleg megszűnik a Papifrankó, Hodász András atyát felőrölte a sok stressz

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. március 21. hétfő

- „Uszkve három évvel ezelőtt ment ki az első saját videónk az első saját csatornánkon, a Papifrankón (…) és ezzel a videóval megy ki az utolsó videónk a Papifrankó csatornán, tehát ez tulajdonképpen egy búcsúvideó” – kezdte hétfőn publikált videóját Hodász András, a Papifrankó YouTube-csatorna vloggere, a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia plébánosa.

Hodász a Papifrankó stábjával tavaly augusztusban már tartott egy nagyobb lélegzetvételnyi szünetet, azután január második felében újraindították az oldalt. A hétfői videóban azt mondta, most nem terveznek ilyet, ez végleges döntés, amit saját, önálló döntésként hoztak meg, nem mások nyomására határoztak így. Az eddig elkészült tartalmakat nem szeretnék törölni, minden fent marad az Instagramon, a YouTube-on, a TikTokon és a Spotifyon is.
Az okokról azt mondta, „az elsődleges oka a bezárásnak én vagyok, megmondom őszintén”. Az elmúlt hetekben több interjúban beszélt arról, hogy nehézségekkel, kiégéssel, depresszióval kell megküzdenie, és az elmúlt fél-egy évben a helyzet rosszabbodott, ezért gyökeres változásra van szükség az életében. „Ha szeretnék egy-két év múlva is segíteni embereknek (…), akkor most tennem kell valamit saját magamért.”
Azt mondta, ahogy áttekintette az életét, arra jutott, hogy a Papifankó túl sok stresszel jár számára, túl sok időt, energiát kíván tőle, és valahonnan muszáj visszavennie. Emellett nem könnyű influenszernek sem lenni, sok támadás érte. „Igen, tudom, ezt lehetett előre tudni, természetesen, (…) mondhatjátok előre, hogy de hát tudhattad előre. Igen, de egy dolgot nem tudtam előre, hogy ezt nem fogom bírni” – mondta. Arra jött rá, mondta, hogy az ő alapja nem elég erős ahhoz, hogy a híd, amit képezni szeretne, az olyan erős legyen, hogy a viharokat is bírja. Ezért vesz most vissza ebből.
Hodász atya megköszönte a támogató cikkeket, videókat, szavakat is. „A Bölcsesség könyve úgy fogalmaz, hogy az ostor csak a bőrt tépi fel, de a bántó szó az a csontot töri össze, és ezt a saját bőrömön tudtam megtapasztalni, ezt az igazságot” – mondta. (telex.hu)

- Bár „odaföntről” sem kapott kellő támogatást, de ezt már elfogadta. Arra nem készült fel, hogy az elmúlt időben rengeteg támadás érte. Mint mondta, az online lincselés képes sebeket okozni. Ezt ő nem bírta. András atya továbbra is hisz abban, hogy az egyháznak jelen kell lennie az interneten, sőt, evangelizálni kell magát az internetet is. Az egyháznak is feladata, hogy változtasson az internet stílusán és kultúráján, mert Magyarországon az elmúlt években nagyon rossz irányba ment a közbeszéd, csak fekete, fehér létezik, a szekértáborok világában alapelvvé vált, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. (24.hu)