Mindig építsetek hidakat! – Ferenc pápa egy milánói iskola közösségének tagjaival találkozott Ferenc pápa

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. március 18. péntek

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában találkozott a milánói La Zolla „kooperatív”, szülők által alapított katolikus iskola tanulóival március 16-án, a szerdai általános kihallgatás előtt. A találkozó során a Szentatya imádkozott az ukrajnai gyermekekért és ismét szót emelt a békéért.

„Uram, Jézus, tekints a gyerekekre, áldd meg és védd meg őket. Ők a felnőttek arroganciájának áldozatai” – Ferenc pápa ezekkel a szavakkal imádkozott a több ezer ukrán gyermekért, „akik a bombázások közepette élnek, nincs mit enniük, vagy mindent maguk mögött hagyva menekülni kényszerülnek otthonukból”.

A pápa imája előtt arra kérte a La Zolla intézet tanulóit, hogy gondoljanak arra „a sok fiúra és lányra, akik háborúban élnek, és szenvednek miatta”. „Előttetek áll a jövő, a békés társadalomban való felnőtté válás biztonsága. Ezzel szemben ezeknek a gyerekeknek és kisbabáknak menekülniük kell a bombák elől, abban a hidegben, ami odakint van” – mutatott rá Ferenc pápa.

Mielőtt imádkozott az ukrajnai gyermekekért a La Zolla intézet tanáraival, diákjaival és hozzátartozóikkal együtt, Ferenc pápa a nemzedékek közötti, különösen a fiatalok és nagyszüleik közötti szoros kapcsolat fontosságáról elmélkedett az időskorról szóló katekézissorozata és a Globális nevelési egyezmény összefüggésében. Az egyezmény 2019-ben azért jött létre, hogy ösztönözze a világszintű változást, hogy az oktatás elősegítse a testvériséget, a békét és az igazságosságot. „Nagyon fontos, hogy a fiatalok és a gyerekek beszéljenek a nagyszüleikkel” – mondta a pápa. Hozzátette: az is fontos, hogy „egy olyan nevelői közösséget építsünk, amelyben a tanárokkal együtt a szülők főszereplői lehetnek gyermekeik kulturális nevelésének”.

Ezt követően Ferenc pápa két fogalomra hívta fel a figyelmet: az „osztozásra” és a „befogadásra”. Megjegyezte, hogy mindkét viselkedésmód a békés kapcsolatok előfeltétele a családban és az iskolában is. A korlátok és az elutasítás mindig háborút okoznak – mondta a pápa. „Nincsenek gépek a béke megteremtésére. A béke mindig osztozással jön létre. Mindig építsetek hidakat! Ne selejtezzetek ki senkit, mert a háborúk azzal kezdődnek, hogy kiselejteznek másokat” – nyomatékosította a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír