Ferenc pápa: a "cancel culture" elutasítja az emberiség természetes alapjait

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 15. szombat

Ferenc pápa veszélyes ideológiai gyarmatosításnak nevezte az eltörlés kultúráját (cancel culture) 183 ország diplomatái előtt a "világ helyzetéről" szóló éves vatikáni beszédében hétfőn, mely során a Covid-19 elleni vakcinákkal kapcsolatos ideológiai alapú félretájékoztatást is elítélte.

Bár Ferenc pápa nem említett konkrét példákat az eltörlés kultúrájára, kiemelte, hogy az "egyvágányú gondolkodás" megkísérli tagadni vagy újraírni a történelmet a mai értékek alapján.
Hozzászólásában a pápa a cancel culture-t "az ideológiai gyarmatosítás egyik formájának" nevezte, amely „nem hagy teret a véleménynyilvánítás szabadságának”.
"A ’cancel culture’ számos körbe és közintézménybe hatol be, melynek eredményeképp a döntéseket egyre inkább egy olyan gondolkodásmód diktálja, ami elutasítja az emberiség természetes alapjait és az sok ember identitását alkotó kulturális gyökereket” – szögezte le a katolikus egyházfő.
Ferenc pápa hozzátette, kifejtette, hogy az eltörlés kultúrája „a sokféleség védelmének leple alatt” végül „minden identitástudat felszámolását jelenti”.
Beszédében az egyházfő elítélte a COVID-19 vakcinákkal kapcsolatos "alaptalan" ideológiai félretájékoztatást és az oltás erkölcsi felelősségét hangsúlyozta.
A pápa beszéde alig egy héttel azután hangzott el, hogy aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokaknál a háziállatok foglalták el a gyermekek helyét.
"Az egoizmus egyik formájának tanúi vagyunk napjainkban. Azt látjuk, hogy vannak, akik egyáltalán nem akarnak gyermeket. Néha egyet vállalnak, többet nem, de vannak kutyáik és macskáik, amelyek elfoglalják a gyermekek helyét. Nevethetnek rajta, de ez a valóság"- fogalmazott akkor a katolikus egyházfő.
(Insider/Hetek)