Naponta kockáztata az életét, hogy keresztelhessen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 14. péntek

92 éves korában meghalt egy albán apáca, aki a kommunista üldöztetés alatt tanúsított bátor hite Ferenc pápát is megérintette.

Marije Kaleta nővér az életét kockáztatta, hogy a betegeknek és a haldoklóknak elvigye az Eucharistiát  Enver Hoxha diktátor uralma alatt, akinek a kommunista kormánya templomokat rombolt le és katolikusokat küldött a mártírhalálba az ateista állam megteremtésére irányuló törekvése során.
Albánia 2,8 millió lakosú ország a délkelet-európai Balkán-félszigeten, Montenegróval, Koszovóval, Észak-Macedóniával és Görögországgal határos. Az 1940-es évektől 1992-ig kommunista uralom alatt állt.
A Ferenc pápával 2014-ben Albániában tartott találkozón a stigmatinus nővér megosztotta a történetet, hogyan keresztelt titokban csecsemőket az üldöztetés idején.
Ferenc pápát annyira meghatotta Kaleta nóvér története, hogy négy évvel később egy homíliájában is megemlítette, "az Egyház mint anya" gyönyörű példájaként.
"Nemcsak a falvak gyermekeit kereszteltem meg, hanem mindazokat, akik megjelentek az ajtóm előtt" - mondta Kaleta a pápának a tiranai székesegyházban.
Felidézte, hogy egyszer, amikor hazafelé tartott, egy hangot hallott a háta mögül.
"Egy nő volt az, egy kislánnyal a karjában, aki felém szaladt, és megkért, hogy kereszteljem meg a gyermekét." - mondta.
Kaleta elmondta, hogy érzett némi félelmet, mert tudta, hogy ez a nő kommunista.
"Mondtam neki, hogy nincs semmim, amivel megkeresztelhetném, mert úton vagyunk, de az asszony nagyon mély vágyról tett tanúságot, mivel azt mondta, hogy van a közelben egy csatorna ahol van víz" - mesélte a nővér.
"Mondtam neki, hogy nincs semmim, amibe a vizet gyűjthetném, de ő ragaszkodott hozzá, hogy megkereszteljem a gyermeket. Látva a hitét, levettem tehát a cipőmet, ami műanyagból volt, és megtöltöttem a csatornából származó vízzel, és megkereszteltem őt."
Kaleta nővér 1929. november 10-én született az észak-albániai Nënshatban, és már fiatalon érezte a hívást a vallásos életre. Nagybátyja segítségének köszönhetően, aki pap volt, a Stigmatinus Nővéreknél találta meg a hivatását.
Az 1940-es években lépett be a kolostorba. Akkor még nem tudta, hogy közel 50 évet kell majd várnia, mielőtt leteheti végső fogadalmát.
A kommunista rezsim miatt hét évvel a zárdába való belépése után kénytelen volt elhagyni a zárdát, és hazatérni szüleihez.
Szülei halála után egyedül élt, és megtanulta, hogy hogyan tartsa életben a hitet a hívek szívében, ha csak titokban is".
"A papok beleegyezésével otthonomban egy szekrényben tartottam az Áldott Oltáriszentséget és elvittem a betegeknek és haldoklóknak" - mondta.
Amikor Albániában véget ért a kommunista uralom, Kaleta 1991-ben tehette le végső fogadalmát.
(Catholic News Agency)