„Az erdő halála az életünk vége” – Brazil katolikus szervezetek a kormányzat vétkeiről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 12. szerda

A brazil katolikus püspöki konferenciához tartozó szervezetek a közelmúltban nyilatkozatban ítélték el a Jair Bolsonaro által vezetett brazil kormányt, amiért támogatja az ország erdeinek irtását, és nem védi az Amazonas-térséget. Az alábbi írást a Vigilia tette közzé Facebook-oldalán.

„Annak vagyunk tanúi, hogy tudatosan frontális támadást indítanak az őshonos népek, a hagyományos Amazonas-környéki közösségek és az amazonasi esőerdők ellen, veszélybe sodorják valamennyi brazil ember biztonságos vízellátását és a Föld klímarendszerének stabilitását” – fogalmazott közleményében a brazil püspöki konferenciához tartozó Pán-amazóniai Egyházi Hálózat, az Őslakos Missziós Tanács és a Brazil Igazságosság és Béke Bizottság. „A szövetségi kormány erdőirtók, gyújtogatók, bányászok és aranyvadászok kezére adta az amazóniai esőerdőket”, és ez a „bűncselekményre való felbujtás” fokozta az esőerdők pusztulását, a tűzeseteket és az illegális bányászatot, mégpedig Jair Bolsonaro kormányának beleegyezésével. Ez a „tevékenység meghatározó összetevője a kormány terveinek” – olvasható a nyilatkozatban. – Az aranybányászok „rátámadnak a helyi közösségekre, meggyilkolják és terror alatt tartják az őslakosokat, elpusztítják az erdőket, beszennyezik a folyókat és higannyal mérgezik az élőlényeket”.

A katolikus szervezetek az amerikai születésű, de idővel brazil állampolgárságot nyert Dorothy Stang szerzetesnővérről is megemlékeztek, akit 2005-ben a jogfosztottakért és az Amazonasért tett erőfeszítései miatt gyilkoltak meg. Mivel a katolikus nővér a szegények és a környezet védelmében szólalt fel, már hamar halálos fenyegetéseket kapott a földbirtokosoktól és a fakitermelőktől, de 73 éves korában bekövetkezett erőszakos haláláig nemcsak azt hangoztatta, hogy „az erdő halála az életünk vége”, hanem azt is leszögezte, hogy nem fog elmenekülni („nao vou fugir”).

*

Az Amazonas térségében, ahol egymillió őslakos, valamint hárommillió növény- és állatfaj él, 2020 és 2021 nyara között több mint 13 ezer négyzetkilométernyi erdő pusztult el.

Forrás: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír