Hogyan állítható helyre az Egyház hitelessége?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 07. péntek

Katasztrofális mértékű hanyatlásnak indult a vallásgyakorlás a lengyel fiatalok körében, elkeserítő számadatokat kaptunk, s a fiatal nemzedék körében szemmel láthatóan alapvető szemléletváltás megy végbe – fogalmazott Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása a Polska Agencja Prasowa sajtóügynökségnek adott interjújában.

Az érsek szerint a hatalmas mértékű hanyatlásban jelentős szerepet játszott, hogy az egyházi vezetők nem tudták megfelelően kezelni a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazási eseteket. „Kétségtelen, hogy az egyházi vezetők, akik nem álltak a kárvallottak pártjára, hanyagságukkal az egész egyházi közösség hitelességét aláássák”, fogalmazott Wojciech Polak, aki kiemelte, hogy csak állandó tisztulási folyamattal lehet feltartóztatni a további hanyatlást.
A legújabb felmérések szerint ugyanis 2021-re 25 százalékra csökkent azoknak a lengyel fiataloknak az aránya, akik gyakorolják a vallásukat, míg harminc évvel ezelőtt, 1992-ben 70 százalék volt a vallásgyakorló fiatalok aránya. Ezzel párhuzamosan a lengyel szemináriumok konferenciája is arról számolt be, hogy jelentősen visszaesett a papságra készülő fiatalok száma: egy év leforgása alatt ötödével csökkent. Jelenleg 356-an készülnek a papságra Lengyelországban, míg 2012-ben 828 szeminarista volt az országban. A felmérések szerint a lengyelek 54 százaléka már nem bízik az Egyházban, 80 százaléka szerint az Egyház nem tesz meg mindent a kiskorúak védelméért, s a fiataloknak csupán 9 százaléka ítéli meg pozitívan az Egyházat.
Ugyanakkor a lengyel egyház számos lépést tett a helyzet megváltoztatása érdekében; legutóbb (december 28-án) Marek Jedraszewski krakkói érsek adott ki rendelkezést a papság és a kiskorúak közötti kapcsolat szabályozására. „Az Egyház hitelességét csak akkor tudjuk helyreállítani, ha megmutatjuk, hogy az igazság pártján vagyunk, s vállaljuk, hogy fényt derítünk a bűncselekményekre” – fogalmazott Wojciech Polak prímás. „A tisztulás nem egyszerű folyamat, de nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ismét hitelesek lehessünk.”
A Wojciech Polakkal hosszú interjú olvasható a Vigilia 2021. novemberi számában.
(Forrás: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala)