A megsebzett emberiség Mária segítségét kéri – Ferenc pápa vezette a májusi imamaraton első alkalmát

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. május 04. kedd

Májusban a világ Mária-kegyhelyein a hívek az ősegyház mintájára együtt emelik fel könyörgő szavukat Istenhez, Szűz Mária közbenjárását kérve, hogy megszűnjön a világjárvány s újrainduljon a társadalmi és a gazdasági élet. A Szent Péter-bazilika Gergely-kápolnájában Ferenc pápa vezetésével imádkozták el a rózsafüzért az imamaraton első napján, május 1-jén.

A Szentatya kifejezett óhaja volt, hogy május hónapot az „imádságmaratonnak” szenteljük, hogy a pandémia megszűnéséért fohászkodjunk, mely immár több mint egy éve sújtja a világot. A kezdeményezésbe a világ Mária-kegyhelyeit is bevonta Ferenc pápa, hogy az egész Egyház javára meghirdetett imádság eszközévé váljanak, miként azt az apostoli Egyház egykori példája sugallja: „az egyház szüntelenül imádkozott érte az Istenhez” (ApCsel 15,2).

A Szentatya az Új Evangelizáció Pápai Tanácsát bízta meg az eseménysorozat szervezésével. A rózsafüzér imádsághoz kapcsolva május minden napjára konkrét imaszándékokat fogalmaznak meg, fohászkodva a világjárvány sújtotta emberiség egy-egy csoportjáért.

Május 1-jén a járványtól megsebzett emberiségért szólt a könyörgés a Szent Péter-bazilikában. Körülbelül 160 hívő, köztük sok kisgyermekes család vett részt a pápa által vezetett rózsafüzér imádságon.

A Gergely-kápolna Nazianzi Szent Gergely püspök és egyháztanító ereklyéjét őrzi, az oltáron pedig a Segítő Szűz Mária 7. századi ikonja látható.

„Segítő Szűzanya, takarj be minket köpenyeddel, és védelmezz minket; adj erőt a megpróbáltatás idején, és töltsd el szívünket a jövőbe vetett remény fényével – fohászkodott Ferenc pápa. – A jelenlegi drámai helyzetben, a szenvedés és aggodalmak közepette, amelyek az egész világot szorongatják, hozzád fordulunk, aki Isten Anyja és a mi Anyánk vagy, és menedéket keresünk a védelmed alatt.”

Ferenc pápa a rózsafüzér imádság végén könyörgött mindazokért, akiket érint a vírus és annak következményei; akik gyászolnak, akik aggódnak beteg szeretetteikért, akik félnek a bizonytalan jövő és a járvány gazdasági következményei miatt. Imádkozott az egészségügyi dolgozókért és a papokért, akik a betegek mellett vannak; a tudósokért, hogy találjanak megoldást a vírus leküzdésére, valamint a nemzetek vezetőiért, hogy bölcsen használják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat. A Szentatya imádkozott azokért is, akiket a bezártság idején erőszak ért a családban.

Az imádság után Ferenc pápa megáldotta azt a harminc rózsafüzért, amelyeket azokra a Mária-kegyhelyekre küldenek el, ahonnan a hónap során élőben közvetítenek imádságot.

Forrás: Vatikáni Rádió; Catholic News Agency

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(sza)