Akik kormányoznak, nem „moshatják a kezeiket”...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. március 31. szerda

Március 24-től dzsihadista támadás alatt áll Palma városa, melynek közelében értékes gázmezők találhatók. Legalább hatan életüket vesztették, amikor a helyi Amerula Hotelből menekülők konvojára fegyveresek támadtak – közölte a mozambiki hadsereg szóvivője. A hadsereg kísérelte meg kiszabadítani március 25-én azokat, akik az észak-mozambiki Palma egyik szállodájában rekedtek.

A mintegy száz dzsihadista már március 24-én beszivárgott a városba, melynek közelében fontos földgázipari létesítmények találhatók. Rátámadtak a polgári lakosságra, akik javarészt az erdőbe menekültek.

Mintegy 190 ember, főleg külföldi szakemberek, akik az Afungi-félszigeten fekvő gázmezőkön dolgoznak, az Amerula Hotelben kerestek menedéket, amelyet egy kisebb csapat mozambiki katona védett. Másnap egy tizenhét gépkocsiból álló konvoj próbálta elhagyni a szállodát és a várost, ez azonban csak hét járműnek sikerült.

Március 28-án, vasárnap 1300 embert menekítettek ki a gázmezőkről a tengeren át a lángokban álló városból.

Palma város Cabo Delgado tartományban található, amelyet 2017 óta pusztítanak a dzsihadista támadások.

António Juliasse Ferreira Sandramo, Maputo segédpüspöke és Pemba, a tartomány fővárosa apostoli adminisztrátora virágvasárnapi homíliájában úgy fogalmazott: „Bízunk Jézusban, hogy véget vet tartományunk, Cabo Delgado szenvedéseinek, és ez a háború, amelyet senki nem ért és amely mindenkit tönkretesz, a lehető leghamarabb befejeződik.”

A püspök hangsúlyozta, nincs erőszakra épülő vallás, és azok, akik kormányoznak, nem „moshatják a kezeiket”, mint Pilátus, mert „a kezeink mosása egyenlő az ártatlanok elítélésével”.

A virágvasárnapi szentmise végén az apostoli adminisztrátor hangoztatta, közösségben van a testvérekkel, akik Palma környékén élnek, és arra bátorította a régió katolikus híveit, hogy a járványveszély miatt rádión és a közösségi oldalakon keresztül vegyenek részt a nagyheti szertartásokban.

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír
(vn)