Láthatatlan kis rabszolgák

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2011. augusztus 26. péntek
Egy összeállítást tett közzé a Save the Children (Mentsük meg a gyermekeket) elnevezésű, a legnagyobb független nemzetközi gyermekvédő szervezet olasz részlege. A Láthatatlan kis rabszolgák című jelentés drámainak nevezi az olaszországi helyzetet. Ismerteti, hogy a kiskorúak kereskedelme és szexuális kihasználása, illetve koldulásra, munkára és illegális tevékenységekre kényszerítése nem csökken, sőt inkább stabilizálódik.

A nők szexuális zaklatását illetően a román és a nigériai etnikai csoportok érintettségét emelte ki a szervezet. 19–24 ezer a férfi és nő, valamint 1600–2000 a kiskorú utcai prostituáltak száma. Növekszik az elzárt helyen történő szexuális kihasználások aránya, ami háromszor magasabb az utakon levőnél, és amelyben 10 százalékos a kiskorúak aránya. Szörnyű mechanizmusokon keresztül kényszerítik e személyeket: erőszak vagy a pszichológiai függés kialakítása által, félelmet gerjesztve.

A dokumentum foglalkozik a kiskorú fiúk szexuális zaklatásával is, amely Nápolyban és Rómában nagy arányú. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak az egyiptomi és az afgán kisfiúk, akik szülők, felnőttek kísérete nélkül érkeznek Olaszországba. Koldulásra kényszerítik a volt Jugoszlávia és Románia területéről érkező cigányokat, valamint a Bangladesből, Marokkóból és a Szaharától délre eső afrikai országokból érkezetteket.

Annak ellenére történik mindez, hogy törvényi szinten már tettek lépéseket – nyilatkozta Raffaela Milano, a gyermekvédő szervezet munkatársa. E helyzetek hátterében nagyrészt a szegénység és peremre szorultság áll. Legyőzésükhöz arra van szükség, hogy a különböző résztvevők összhangban cselekedjenek; például fokozzák az emberkereskedelem elleni országos hálózatot, biztosítsák a kiskorú és felnőtt áldozatok védelmét, és küzdjenek az e területen működő szervezett bűnözés ellen.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír