Történelmi fordulat napenergia-fronton - erre senki sem számított

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. május 12. szombat

Szélvészgyorsan, a vártnál sokkal sebesebben tör el?re a napenergia Európában - Magyarországra sajnos nem vonatkozik ez a kissé képzavaros megállapítás. Els?sorban a támogatásoknak, illetve a meredeken csökken? technológiai költségeknek köszönhet?en 2011-ben minden energiaforrás közül a napenergiát kihasználó kapacitásokat telepítették a legnagyobb mennyiségben - derül ki az európai fotovoltaikus iparági szövetség (EPIA) jelentéséb?l.

Tavaly Európában 63 százalékkal 21,9 gigawattra emelkedett az egy évben telepített fotovoltaikus kapacitások mennyisége, ami több, mint a szél- és gázüzemű erőművek teljes összesített installált kapacitása. (Szél- és gázüzemű erőműveket 2011-ben mintegy 9,5-9,5 gigawatt kapacitást telepítettek.) Európán belül Olaszország és Németország viszi a prímet, e két országban valósult meg a fejlesztések 60 százaléka (9,3, illetve 7,5 gigawatt).
A globálisan telepített napenergia-kapacitások (29,7 gigawatt) háromnegyede Európában valósult meg 2011-ben (2010-ben világszerte 16,8 gigawatt napenergia kapacitást hoztak létre). Az EPIA szerint, amint az elmúlt évtizedben, úgy 2011-ben is a várakozások fölött teremtettek kapacitásokat.
Ez a lendület azonban még a brüsszeli székhelyű iparági csoport szerint sem tartható egyelőre, miután számos ország a támogatások visszavágását tervezi, vagy már meg is lépte, valamint az általános európai gazdasági környezet bizonytalansága miatt. Ezért 2012-ben a szervezet szerint "mindössze" 9,4-21,6 gigawatt kapacitás kiépülése várható. Közép- és hosszabb távon viszont a növekedési kilátások ismét jónak mondhatóak.
A 2011-ben telepített összes erőmű által termelt villamos energiának csaknem 30 százaléka, mintegy 26 terawattóra a fotovoltaikus panelekből származott. Ez megegyezik az újonnan installált - és egyelőre még magasabb hatásfokú gáztüzelésű erőművek termelésével.
Az EPIA szerint amennyiben a következő években nagyságrendileg a jelenlegi szinten marad a szél- és napenergia kapacitások telepítési aktivitása, úgy azok elegendő áramot termelnek majd a 2011-ben lekapcsolt német atomerőművek miatt kieső mennyiség pótlására - bár a nukleáris energia nem időjárásfüggő, vagyis az atomerőmű folyamatosan egyenletes szinten képes termelni.
Az EPIA szerint 2013-ban globálisan 20,6-41,1 gigawatt napenergia kapacitás kiépítése valószínűsíthető, ami 2016-ra 38,8-77,3 gigawattra nőhet a prognózis szerint. Ebben azonban növekvő részaránnyal vesz már részt a világ többi része is, elsősorban Kína, az USA és Japán.
Az Angela Merkel német kancellár által is támogatott, a napenergia németországi támogatását csökkenteni hivatott törvénytervezet újratárgyalásáról döntött a német felsőház, miután saját párttársai szerint a javaslat munkahelyeket veszélyeztet - számolt be a Bloomberg. A Bundesrat parlamenti bizottsági egyeztetésre küldte a törvényt, amelyet az alsóház márciusban támogatott. A szakértők szerint leginkább a támogatáscsökkentés ütemezésében lehet változás a korábban elfogadottakhoz képest, így a fejlesztőknek több ideje maradhat reagálni és betervezni a dotáció mérséklődését, akkor is ha visszamenőleges hatályú lesz. A német gyártók attól tartanak, hogy az átvételi árak csökkentése fokozza a nyomást a hazai iparágon, amely már amúgy is a kínai konkurencia egyre erősödő kihívásával kénytelen szembenézni.

(Major András, Napi.hu)