Az állam újabb 41 ingatlant adna át az egyházi fenntartónak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2020. április 02. csütörtök

A törvénytervezet értelmében az egyházi fenntartók ingyenesen megkapják az államtól azokat az szociális vagy gyermekvédelmi intézményként használt ingatlanokat, amiket eddig ingyen, de mozgástér nélkül használtak. Így több idősek otthona, betegotthon és gyerekotthon tulajdonjogát is megkapja az egyház.

Beletartoznak ebbe a műemlék-épületek és természetvédelmi területek alá eső ingatlanok is, külön engedélyeztetéssel. A jelenleg állami fenntartásban lévő szociális és gyermekvédelmi intézmények egy része európai uniós támogatással érintett. A szabályozás biztosítja ezek esetében az átvevő egyházi fenntartó bevonását.
Ha az intézményeken valami változtatást akarna az egyház, például férőszámot csökkenteni, ahhoz az emberi erőforrások miniszterének engedélye kell majd.
A javaslat értelmében:
Az ingyenes tulajdonba adás során a vagyonelemek átadására per-, teher- és igénymentesen kerül sor, ide nem értve a hatályban lévő bérleti szerződéseket, föld esetében az azok használatát biztosító szerződéseket, valamint és az érintett ingatlanokon esetlegesen fennálló, az ingatlannyilvántartásba bejegyzett vezeték-, szolgalmi- és használati jogokat.
Ha az egyházak végül elállnak ettől, az ingatlanok automatikusan visszakerülnek ingyen az államhoz.
A javaslat mindezt így indokolja:
A Kormány hosszú távú stratégiai célja, hogy az állami fenntartásban működő szociális és gyermekvédelmi intézményhálózat nyújtotta ellátásban az egyházak szerepvállalását megerősítse, elismeréssel adózva az egyházi szociális feladatok magas szintű ellátása előtt, továbbá erősítve ezzel az egyházak kiemelt társadalmi jelentőségét.
(index.hu)