A Szentlélek nélkül lehetetlen

Kategória: Eheti Megjelent: 2012. május 27. vasárnap

Jézus Krisztus a Szentlélektől fogant Szűz Mária méhében (azaz, teológiailag összefoglalva tökéletesen Isten és tökéletesen ember volt), nyilvános működésének kezdetén mégis szüksége volt arra, hogy a Szentlélek leszálljon rá, és felkenje erővel és hatalommal küldetéséhez sikeres elvégzéséhez. Ha neki szüksége volt erre, mennyivel inkább szükségünk van nekünk a Szentlélekkel való betöltekezésre!

A Biblia első könyvének, a Teremtés könyvének elején már ezt olvassuk „Isten Lelke lebegett a vizek felett…” - a Szentlélek által lesz a terméketlen anyagból élő és termékeny valóság. Ugyanígy kell, hogy a mi terméketlen, eltörődött, fájdalommal, betegséggel, keserűséggel és szorongással megterhelt életünket is széppé és jóvá gyógyítsa, szabadítsa, áldja a Szentlélek megtermékenyítő és átjáró ereje.

Jézus Krisztus megváltó művének egyik legfontosabb része az, hogy rajta keresztül – Ő „az út az igazság és az élet” -, Isten Szentlelke, a Szeretet Lelke újra szabadon elérhetett az emberekhez. Jézus a keresztfán kilehelte a Lelkét a világra és a világnak. Isten Fia győzött a keresztfán, a sátán nem tudta megakadályozni, hogy a kegyelem elérjen hozzánk és íme, itt a lehetőség, hogy mint az Édenben, Isten és ember újra együtt sétáljon!

Feltámadása után a bezárt ajtón keresztül megjelent tanítványainak és rájuk lehelt: „vegyétek a Szentlelket!” Pünkösdkor pedig Isten a Lélek által felkente ajándékaival, adományaival és karizmáival a tanítványokat és mindenkit, aki csak akarta, hogy újra Isten gyermekeiként élhessünk az Ő szeretetében és szeretetével.

A Szentlélek nélkül lehetetlen keresztény életet – sőt tovább megyek, egyáltalán, a bűnök láncából kikeveredő emberi életet – élni! Az Ő gyümölcse a szeretet, öröm, türelem, békesség, kedvesség, jóság, fegyelmezettség… Általa állhatunk ellen a gonoszság minden erejének.

A Szentlélek hét ajándéka, az értelem és tudomány lelke, a bölcsesség és jótanács lelke, a jámborság és istenfélelem lelke és az erősség lelke segít, hogy a krisztusi természet kialakuljon bennünk is, hiszen ezek által Isten közli önmagát velünk.

A Szentlélek karizmatikus ajándékai – többek között a nyelveken szólás és nyelvek magyarázata, a prófétai szó, a tudomány és ismeret ajándéka, a gyógyító és szabadító erő, a csodatévő hit, stb. – pedig lehetővé teszik, hogy már ne mi, hanem Isten szolgáljon rajtunk keresztül az emberek felé.

A Szentlélekkel és a Szentlélekben az Isten-szolgálat öröm és békesség, nélküle csak fárasztó és unalmas szokások követése. Milyen nagy szükségünk van a Szentlélekre! Milyen nagy szüksége van az egész világnak a Szentlélekre, hogy a bűn útjáról visszaforduljon, a sötétség és gonoszság erejét legyőzze és a megtisztulás és megújulás útjára lépjen!

Jöjj drága Szentlélek és járj át minket jelenléteddel, ajándékozz meg minket a bűnbánat és megújulás adományával, segíts, hogy karizmáid által hatékonyan szolgálhassunk és Istenhez és emberhez méltó életet élhessünk és a Te dicsőségedre és az emberek javára! Add Uram, hogy eljöjjön közén a Te országod, a békesség és a szeretet, az igazság és igazságosság országa, a Szeretet földje! Köszönöm Istenem hogy szeretsz minket és meghallgatod imáinkat! Ámen.

Sípos (S) Gyula (www.szereetfoldje.hu)