Milyen személyiségtípusba tartozik Jézus?

Kategória: Eheti Megjelent: 2019. november 04. hétfő

Már az ókori görögök is… szoktuk mondani, és tényleg, már ők is igyekeztek kategorizálni a különböző temperamentumú, lelki alkatú embereket. Talán legismertebb ezek közül a latin felosztás: szangvinikus, kolerikus, melankolikus és flegmatikus. Ennél egyszerűbb az extrovertált – introvertált (kifelé, ill. befelé forduló), de van három részes, tizenkét részes (a csillagképek alapján), sőt van húsznál is több kategóriára felosztó rendszer is.

Mielőtt válaszolnánk a kérdésre: milyen személyiségtípusba tartozott Jézus, néhány előzetes megjegyzést kell tennünk:
-Minden személyiség típus egyformán értékes, mindegyiknek vannak előnyei és lehetnek hibái. Bár az egyes kultúrák előnyben részesíthetik egyik vagy másik lelki alkatot (a spártaiak biztosan másféle temperamentumot „díjaztak”, mint a modern európai kultúra), Isten előtt egyformán fontos és szerethető mindegyik.
-Általában elmondhatjuk, hogy az emberek nem tisztán egy személyiség típusúak, hanem többféle lelki alkat ötvöződik bennük úgy, hogy az egyik dominánsabb, mint a másik. (A temperamentum szó maga is helyes keveréket jelent.)
-Szabad-e egyáltalán Jézus lelkialkatával foglalkoznunk? Hiszen ő tökéletesen Isten és tökéletesen ember volt egyszerre – nem jelent ez tökéletességet, illetve minden személyiségtípus tökéletes egységét benne? Természetesen nem. Jézus nem szuperember képregényhős volt, hanem pontosan olyan, mint bármelyikünk, a bűnt kivéve. (Ha nem így lett volna, a sátán jogosan vádolhatta volna Istent, hogy Jézus csak azért győz, mert nem olyan ember, mint a többiek – illetve a másik oldalról: hogyan készíthetett volna utat nekünk Jézus, ha nem olyan lett volna, mint mi? Akkor a megváltás a szuperembereknek szólna, nem nekünk…)
Olvastam egy nagyon érdekes könyvet, amelynek szerzője (Thomas Erikson) az elmúlt évtizedekben tréningjei során sokezer emberrel foglalkozott és nagyon sok cégnek adott tanácsokat arról, hogyan építsenek fel működőképes csapatokat. (Különböző temperamentumú embereket kell összeválogatni, akik kiegészítik egymást, ahogy Jézus is tette a tizenkét apostollal, és teszi velünk is…) Nos, ő nagyjából a fent említett négyes felosztást alkalmazza, csak színekkel jelöli őket, leírja erősségeiket és gyengeségeiket, és példákat is ad, többek között Jézust is besorolva az egyik típusba. De melyikbe?
A piros színű emberek aktívak, feladat- és ügyorientáltak, gyorsak és határozottak, aktívak, tudnak parancsolni és feladatokat kiosztani, de inkább sprinterek, mint hosszútávfutóak. Ugyanakkor a többiek olykor csak annyiban érdeklik őket, amennyiben a céljaik megvalósításához szükségesek… Jézus nem ebbe a csoportba tartozik.
A sárga színű emberek vidámak, kedvesek, kapcsolatorientáltak, nagyon tudnak lelkesíteni, az új dolgokra nyitottak, könnyen a társaság középpontjába kerülnek és jó velük együtt lenni. Ugyanakkor gyakran felszínesek, a dolgokat nem viszik végig, amit elkezdtek, könnyen abba is hagyják, ha valami más kelti fel az érdeklődésüket. Jézus ebbe a csoportba sem tartozik.
A kék színű emberek igazi adatbányászok, akik minden részletre figyelnek, ezért sokszor lassúnak tűnnek, mert minden újra ellenőriznek. Pontosak, precízek, feladat- és ügyorientáltak, de inkább visszahúzódók, passzívak, nem szívesen tündökölnek a társaságban. Ugyanakkor hajlamosak elveszni a részletekben. Figyelnek, de megfigyeléseiket úgy kell kihúzni belőlük… Jézus nem tartozik ebbe a csoportba sem.
Nagyon érdekes, hogy az eddigi három csoportról azt írja a szerző, hogy viszonylag kevesen tartoznak közéjük, míg a negyedik csoportba, a zöld színűek közé tartozik az emberek többsége. (Már jó, ezek szerint ha Jézus is ide tartozik, akkor minket ismerhet a legjobban, már ha szabad ilyet mondani…)
A zöld színű emberek inkább visszafogottak (lásd Jézus harminc évnyi rejtett életét a három év nyilvános szolgálattal szemben), viszont kapcsolatorientáltak, azaz az emberek érdeklik őket. Kedvesek, akik figyelnek a társaikra, ismerik mindenki születésnapját és meghallgatják a bajaikat és segítenek rajtuk… (A szerző az ilyen típusú emberek közé sorolja Gandhit és Lake Skywalkert is…)
Szóval Jézus nem piros vezér – bár vezető volt -, nem sárga mókamester – bár derűs természetű volt -, nem kék adatelemző – bár átlátott mindent -, hanem zöld, mint te meg én… nagyon örülök!
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

ui.: Most jelent meg a Jézus Krisztus élete című könyvünk, amit szívesen ajánlok mindenki figyelmébe (ez a mostani írás nem része a könyvnek), bővebben a könyvről: http://szeretetfoldje.hu/index.php/konyveink