A békéscsabai éhségsztrájkolók nyílt levele

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. március 14. kedd

A békéscsabai táborban tartott menekültek március 13-án éhségsztrájkba kezdtek, és nyílt levelet írtak (angol nyelven), amelynek fordítását a facebookról vettük át: "Zanyar Faraj vagyok, az összes fogvatartott társunk képviseletében szeretnék szólni a sajtóhoz, emberjogi aktivistákhoz és pszichológusokhoz. Menekülttársaimmal közösen fogalmaztuk meg a hatóságok felé közvetítendő üzenetünket:

1. Menekültek vagyunk és nem bűnözők! Háború és halál elől menekültünk idáig, és nem értjük, miért kerültünk zárt táborokba, ahol immár fél éve tartanak minket. Nem tudjuk, mi lesz velünk.
2. Nem értjük, hogy ha Magyarország Kormánya nem látja szívesen a menekülteket, akkor miért tartóztat le bennünket és kényszerít a menedékkérelem benyújtására, vagy börtönbe/zárt táborokba.
3. A legtöbb menekült valamilyen betegségben szenved, vannak, akiknek műtétre lenne szükségük, másoknak pedig pszichológiai segítségnyújtásra. Többen már öngyilkosságot fontolgatnak a táborokban tapasztalható rossz körülmények miatt, de az orvosoktól csak altatókat kapnak.
4. A rossz bánásmód következtében félő, hogy sokan mentálisan összeomlanak, netán erőszakra vetemednek, nem látva más kiutat. Ez melegágya lehet olyan cselekedeteknek, amiknek mindannyiunk életében beláthatatlan következményei lehetnek.
5. Gyűlöljük a háborút, mi a szeretetben, békében és az alapvető emberi jogokban hiszünk; ez vezetett bennünket ide - de a magyar kormány két lábbal tiporja az emberi jogokat és pszichológiai hadviselést folytat ellenünk.
6. Azért menekültünk el az országainkból, hogy biztonságra leljünk, de a magyar kormány bebörtönzött minket és megfosztott a döntési szabadságunktól, olyan helyzetbe hozva bennünket, amiben nincs jó választás.
7. Jelen levelünkkel a közvélemény és az egész világ figyelmét kívánjuk felhívni a helyzetünkre és segítséget kérünk mindenkitől, hogy kiszabadulhassunk innen."