Boltzár - győztek a rabszolgatartók

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. április 12. kedd

Veres András, a magyar katolikus püspöki kar elnöke, szombathelyi megyéspüspök szerint rossz döntés a vasárnapi boltzár eltörlése. Veres András azt mondta: "velem vagy velünk, tehát a katolikus egyházzal erről a kérdésről senki nem egyeztetett" -, és azt is hozzátette, hogy a püspöki kar ülésein sem került szóba ez az ügy. Veres szerint nem csak a vallásos családoknak volt fontos a boltzár, mert a kereskedelemben sok nő dolgozott, akik vasárnap együtt tudtak lenni a családjukkal.

Ebben a felfordult világban a baloldal küzdött azért, hogy a dolgozókat vasárnap is munkára kényszerítsék - és sikerült nekik. sikerült, mert a jobboldalnak fontosabbak voltak a politikai számítgatások, mint az igazság védelme, a dolgozó emberek védelme.

Amikor a kormány döntött a vasárnapi zárva tartásról, én ebben annak jelét láttam, hogy a kormány legalább néha hajlik az értékelvű politizálásra. Most kiderült, hogy ha hajlik is, annyira azért mégsem, hogy azzal egy bolhányit is veszélyeztesse a hatalmon maradását. Ha nem tetszik az embereknek a vasárnapi boltzár, hát eltöröljük.

De legyünk optimisták, hátha itt a szép új világ - van itt még néhány dolog, ami nem tetszik az embereknek. Az úrhatnám politizálás, az uram-bátyám világ a korrupció elharapózásával, a stadionépítési láz a lerohadó egészségügy mellett, az oktatáspolitika csődje... első körben ennyi elég is. Máris reménykedve várom az újabb intézkedésketet!

Ha pedig mégsem: sóhajtva beletörődöm, hogy a világ most sem változott meg, most is győztek a rabszolgatartók. És ne legyünk szemérmesek: jelen esetben a rabszolgatartók közé tartoznak mindazok, akik saját kényelmük érdekében azért kampányoltak, hogy megfosszák az embereket a vasárnapi pihenés, családi élet lehetőségétől.

Az élet megy tovább, a következő rabszolga-lázadásig...

Sipos Gyula (szobor: átszögezve)