Több gyerek született idén, mint tavaly

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. november 26. szerda

Örülhetnek a magyarság végső elfogyásától rettegők: az előzetes adatok szerint 2014 első kilenc hónapjában 68 119 gyermek született, 3,0%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. További jó hír, hogy a halálozások száma mindeközben 2,4 százalékkal csökkent, csak 92 464 volt eddig az évben, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy a népesség 24 345 fővel csökkenjen.

A születésszám az év nyolc hónapjában emelkedett, és csak februárban történt enyhe csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés áprilisban (9,5%) és júniusban (5,5%) volt a legnagyobb mértékű. A halálozások száma az év nyolc hónapjában kevesebb, májusban viszont 6,2%-kal több volt, mint 2013 megfelelő időszakában. Különösen a júniusban bekövetkezett visszaesés volt számottevő, amikor az egy évvel korábbihoz képest 6,5%-os csökkenést regisztráltak.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám Dél-Alföldön kissé csökkent (0,2%), a többi régióban emelkedett. A növekedés mértéke Észak-Magyar-országon és Észak-Alföldön volt figyelemre méltó (5,9, illetve 7,1%). A halálozások száma öt régióban mér-séklődött, kettőben emelkedett. A kisebb mértékű növekedés Észak-Alföldön (0,8%), a nagyobb Dél-Alföldön (1,3%), a legjelen-tősebb csökkenés pedig Közép-Magyarországon (4,6%) történt.
(index.hu)