A béranyaipar áldozata: a kislány, akit a pedofilnak szültek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. augusztus 09. szombat

Korábban írtunk már arról, hogy a világ különböző részein virágzik a béranyaság iparága, bár helyenként eltérő okokból. Indiában és Thaiföldön a nők leginkább azért hordják ki és szülik meg más - jellemzően tehetős, külföldi - emberek gyerekeit, hogy a befolyó pénzből megalapozhassák saját és esetleg már meglévő gyerekeik jövőjét. Kínában is létezik ez a folyamat, ugyanakkor ennek az ellenkezője is: a leggazdagabb kínai családok amerikai béranyákat fizetnek meg, hogy az így automatikusan USA állampolgárként születő gyerek segítségével később ők is zöld kártyához juthassanak.

Egy a közös ezekben az esetekben: általában valamiféle jogi szürkezónában mozognak, Indiában és Thaiföldön hivatalosan nem engedélyezett, de mégis megtűrt, Kínában a saját állampolgároknak elvileg tilos, ám a külföldiek részére megszült gyerekek fölött szemet hunynak.

Évek óta egyre nagyobb a nyomás abba az irányba, hogy valahogyan rendezni kéne a béranyaság intézményének szabályozását. A legújabb, nagy port kavart eset pedig vélhetően egy újabb lökés lesz ebbe az irányba, erre utal legalábbis, hogy Thaiföldön a héten drasztikusan szigorították a béranyaság feltételeit - gyakorlatilag kizárva az eddig jellemző béranya-turizmust. Mostantól nem szülhet senki pénzért, nem szülhet senki olyannak, aki nem vér szerinti rokona, és az örökbefogadó szülők is kizárólag a thai törvények szerint elismert házaspárok lehetnek, vagyis az egynemű párok, egyedülállók számára bezárult egy ajtó.

Persze máris adódik az aggály: ahogy igény van (márpedig van) és kínálat van (márpedig van), ott a tisztán tiltó szabályozással valószínűleg csak méginkább a zavarosban halászók malmára hajtják a vizet.

Az aktuális sztorinak már az első hulláma elég nagy felháborodást keltett, amikor kiderült, egy ausztrál házaspár a saját ivarsejtjeikből született ikerpárnak csak a felét, egy kislányt vitt haza, a down-szindrómás ikertestvér kisfiút viszont otthagyta Thaiföldön, a béranyánál.

A történet azonban akkor lett igazán cifra, amikor kiderült: az érintett ausztrál házaspár férfitagja kétszer is ült már börtönben gyermeklányok molesztálása miatt.

Először csak annyit lehetett tudni a történetről, amit a 21 éves, kétgyerekes thai béranya, Pattaramon Chanbua közzétett, aki a nála maradt, downos kisfiú neveléséhez szükséges források előteremtésére közösségi finanszírozási kampányt hirdetett. A kezdeményezés egyébként őrületes eredménnyel járt, összesen több, mint 200 ezer dollárt (kb. 45 milió forintot) adakoztak az emberek a kis Gammy - így hivják az ikerpár fiútagját - jövőjének biztosítására.

Az esetet hamar fölkapta a média. Napvilágot látott számos apró adalék, mint például az, hogy a béranya az orvosi vizsgálatokon ugyan rendesen résztvett, ám azt, hogy az ikerpár egyik tagja Down szindrómás csak hónapokkal később (egészen konkrétan a terhesség hetedik hónapjában) árulták el neki a béranya-ügynökség emberei. Ekkor egyébként azt is felajánlották neki, hogy elvetetheti a kisfiút, és megtarthatja csak a kislányt, ám a nő ezt visszautasította.

Nem telt bele túl sok idő, és az újságírók eljutottak az ausztrál házaspárig is, akik különböző nyilatkozataikban különböző okokkal magyarázták, miért csak az egészséges gyereket vették magukhoz. Elhangzott az, hogy nem is tudtak az ikertestvér létezéséről. Aztán az is, hogy ugyan tudtak róla, de azt mondták nekik, hogy a kisfiú csak egy napig fog élni. (Gammy születése után hónapokig kórházi kezelést igényelt egy fertőzés miatt) Aztán volt olyan magyarázat is, hogy attól féltek, hogy ha kivárják a kezelés végét Thaiföldön, akkor kislánnyal sem tudnak kijutni az országból.

Ám a történet legrémesebb eleme csak ezután derült ki, amikor is az ausztrál gyermekvédelmi hatóság bejelentette, vizsgálódnak a családnál, mivel az apát korábban többször is elitélték gyermeklányok molesztálása miatt. A férfi 1990-ben és 1998-ban is börtönbe került emiatt, az első esetben két, 10 év alatti kislány molesztálása miatt, később pedig hat, 13 évesnél fiatalabb lány ügyében. A férfi jelenlegi feleségét egy kínai nőt 2004-ben, egy házastárs-közvetítő ügynöségen keresztül ismerte meg. A férfinek egyébként 3 felnőtt gyereke is van, az első házasságából.
 
Még cifrább a történet amiatt, hogy Ausztrália számos államában illegális a pénz ellenében vállalt béranyaság, akár belföldön, akár külföldön történik is az eset, vagyis a család akkor sem feltétlenül számíthatna problémamentes ügymenetre, ha az apa múltjában nem lennének szexuális bűncselekmények. Egy, a béranyasági ügyekre szakosodott ausztrál sztárügyvéd azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint a párnak jó esélye van, hogy megtarthassa a gyereket, ha a gyermekvédelem úgy találja, az apa már nem jelent veszélyt a kislányra nézve.

Kérem vissza a gyerekedet!

Eközben azonban a 21 éves béranya számára is más megvilágításba kerültek az események. Eleinte arról beszélt, nem neheztel a párra, és csak az a fontos neki, hogy szeretetben, jól neveljék fel a kislányt. Ám a molesztálási ügyek napvilágra kerülése után azt jelentette be, hogy nem hajlandó a kislányt a molesztáló férfi nevelésére bízni, kéri vissza azt a gyereket is, és együtt neveli majd az ikerpár mindkét tagját. Csakhogy a gyerekek biológiai szülei azok, akik most a kislányt nevelik.
(Koncz Andrea, divany.hu)