1900 mecset és 98 templom dőlt romba Szíriában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 30. vasárnap

Szomorú jubileum köszöntött Szíriára. A három éve tartó polgárháború tragikus mérlege: 140 ezer halott, kétmilliónál több menekült, romba dőlt mecsetek és templomok. A Vatikáni Rádió német szerkesztősége és az osztrák Kathpress számol be a helyzetről.

Földönfutóvá váltunk saját otthonunkban – fogalmazzák meg helyzetüket az országban maradó lakosok. 

Szíria katolikus püspökei tanácskozásra gyűltek össze Libanonban. Nyilatkozatukban kifejezték országukkal, népükkel és kormányukkal való szolidaritásukat. Boutros Marayati, Aleppo örmény katolikus püspöke a nyilatkozat indoklásaként azt hangsúlyozta: fontos, hogy egy népnek legyen kormánya. Az országot kormányozni kell, a nép nem maradhat fej nélkül, az ország intézményeinek irányításra van szükségük. Ahhoz, hogy átmeneti kormány fel tudjon állni, meg kell szűnnie a terrorizmusnak. Az első lépés a fegyverszünet lenne, anélkül nem lesz elmozdulás.

A három éve dúló polgárháború mérlege drámai: 140 ezer halott, több mint két millió menekült, 1900 romba dőlt mecset és 98 földig rombolt templom. Megsemmisült 1600 iskola, a kórházak 60 százaléka romhalmaz. Az otthon maradottak földönfutóvá váltak saját hazájukban. Sokan sátrakban élnek, mások otthonukban éhínségtől, hidegtől, víz- és áramhiánytól szenvednek, de nem akarják elhagyni házaikat, mert félnek, hogy hátrahagyott holmijaikat kifosztják és felégetik.

Ebben a helyzetben Boutros Marayati püspök szerint a szembenálló feleknek meg érteniük: a terror nem vezet sehova. „Ebben a háborúban mindannyian csak veszítünk, nyerni nem lehet. Országunk lassan romhalmazzá válik” – nyilatkozta a főpásztor.

Magyar Kurír