Paks árnyékában: Rekordmagas a sugárzás egy amerikai atomtemetőben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. február 17. hétfő

A sugárzó részecskék szokatlanul magas szintjét mérték szombaton egy föld alatti új-mexikói atomtemetőben, és úgy tűnik, hogy a létesítmény megnyitása, 1999 óta most első ízben valós vészhelyzet állt elő.

A kelleténél nagyobb radioaktivitást egy 800 méter mélyen lévő, hadiipari kutatások és atomfegyverek gyártásakor keletkezett nukleáris hulladékot tároló létesítmény levegőjében mérték. Roger Nelson szóvivő szerint a múltban előfordult ugyan, hogy az érzékelők hamis riasztást adtak ki, és nem tisztázott, hogy valóban baj van-e, de valószínűnek tűnik, hogy igen. Biztonsággal csak az állítható, hogy sosem volt még ilyen magas a sugárzás szintje, a koncentráció meghaladja a veszélyes határértéket, de egyelőre nem tudni, hogy miért.

Az Új-Mexikó keleti részén, Carlsbad mellett található atomtemetőben helyi idő szerint szombaton éjfél előtt fél órával szólaltak meg a vészjelzők. Az üzem 139, földfelszínen dolgozó alkalmazottja közül senki sem volt kitéve sugárfertőzésnek, szennyezett levegő se szabadult ki a föld alól, mivel a szellőző rendszer automatikusan szűrő üzemmódba kapcsolt. (origo)

Tizenöt éve sem működik még az atomtemető - aminek tízezer évig kellene kitartania - és már bajok vannak... hazánkban még a geológiailag megfelelő helyet sem sikerült megtalálni, ahová majd biztonságosan tárolni kellene tízezer évig a kiégett fűtőelemeket, a mérnökök mégis úgy nyilatkoznak, hogy mindent meg fognak oldani. Valóban? Íme, amikor az emberi hübrisz, gőg, találkozik a realitásokkal... - szerk.