A katolikus világtalálkozók jótékony hatása

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2013. július 21. vasárnap

Néhány nappal a Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozó kezdete előtt többek között a JMJ-k jótékony hatásait taglalta a spanyol nyelvű és globális kitekintésű keresztény portál, a Religión en Libertad.

Sőt még fejtörőt is kitalált a találkozó résztvevőinek és az olvasóknak, az okostelefonnal rendelkező zarándokok és önkéntesek pedig azt is megtudhatják, milyen mobiltelefonos alkalmazás tájékoztatja őket.

A két évvel ezelőtti madridi JMJ (ifjúsági világtalálkozó) előtt, alatt és után folyamatosak voltak az egyház- és vallásellenes támadások a találkozó miatt. Egészen addig, amíg 2011 november utolsó napján, három hónappal az esemény után nyilvánosságra nem hozták a PwC, a nemzetközi könyvvizsgáló beszédes adatait. Félmillió külföldi látogatott el a spanyol fővárosba – 189 országból –, átlagosan 5–10 napot maradtak, 130 ezren 4 nappal meghosszabbították tartózkodásukat. 5 ezer hazai és külföldi újságíró tudósított róla, és 4589 fő talált állást magának az esemény alkalmából, 2894 a fővárosban helyezkedett el. És bevált a szervezők számítása, mert nem veszteséget, hanem nyereséget hozott a találkozó – az 50 millió eurós szervezési költséget messze felülmúlta a 354 millió eurós adózás előtti bevétel -, nem beszélve a közvetett és pénzben ki nem fejezhető haszonról. Mert nem is lehet jobb ajánlólevél a jórészt idegenforgalmából élő országnak, hogy minden 10 látogatóból 9-et szép és felejthetetlen élmények értek Madridban, és nemcsak vissza akar térni, hanem értelemszerűen ajánlja is másoknak. Erre utal az a sok ezer videofelvétel és fénykép, amelyet a résztvevők osztottak meg a közösségi hálózatokon. A találkozó után a megkérdezettek 81 százaléka szerint javult viszonya Istenhez, mások nagyobb lendületet kaptak a társadalom megjavításához (79), vagy azzal a feltett szándékkal tértek haza, hogy jobban elkötelezik magukat Egyházuk mellett (76).

Valószínű Brazília második legnagyobb városának hasonló sikere, mert a Folha de São Paulo számításai szerint 120 millió euróba kerülnek majd a költségek és húszezer állást teremt, vagyis utóbbi szempontból négyszer annyit, mint a madridi JMJ.

A portál másik cikke felhasználta az alkalmat, és annak a nyolc szentnek és tíz boldognak az életét népszerűsítette, aki nem hivatalosan a JMJ védőszentje. A madridi JMJ tapasztalataiból okulva Rio de Janeiróban már meglepetés lesz, és nem hozzák nyilvánosságra jó előre, hogy hol és melyik püspök gyóntat, prédikál vagy tart lelkigyakorlatot. De az biztos, hogy a több mint 250 püspök közül Latin-Amerikából összesen 52 érkezik, és csak Argentínából 13. Nem is csoda, mert 42 ezer argentin hívőt várnak a szervezők.

Magyar Kurír

(st)