Újabb orosz dezinformációs hadműveletet lepleztek le

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. július 02. csütörtök

A Másodlagos Fertőzésnek (Secondary Infektion) elkeresztelt hadművelet részleteit egy közösségimédia-elemzésekkel foglalkozó cég, a Graphika hozta nyilvánosságra. Tanulmányuk szerint a műveletre tavaly figyeltek fel, de akkor már legalább öt éve zajlott.

A hátterében nem a korábbi hasonló orosz destabilizáló műveletekért felelős egységek, az álhírekben utazó Internet Research Agency (IRA) nevű fedőcég vagy a kiberkémkedésekért végző katonai hírszerzés (GRU), hanem egy harmadik, előbbiektől többé-kevésbé független társaság áll.
Mindez arra utal, hogy az orosz titkosszolgálati aktivitásban az online műveletek még annál is nagyobb és mélyebb szerepet kaptak az utóbbi években, mint azt eddig nyugaton sejtették.
Ez a rejtélyes szereplő teljesen más stratégiát követ, mint az IRA vagy a GRU, amelyek szeretnek fiktív felhasználókat felépíteni, és hosszú időn keresztül működtetni, hogy azok beférkőzve az online közösségekbe, presztízst vívjanak ki maguknak és az általuk továbbított üzeneteknek. A most feltárt műveletekben rendszerint eldobható felhasználói fiókokat használtak: mindössze egy poszt vagy egy hozzászólás erejéig működtették őket, majd azonnal törölték, hogy így rejtsék el a nyomaikat.
A Másodlagos Fertőzés nemcsak a fő platformokon (a Facebookon és a Twitteren) volt aktív, hanem összességében több mint 300 oldalon – a legkisebb blogszolgáltatók és fórumok sem kerülték el a figyelmüket. Az egyszer használatos felhasználók ugyan évekig megóvták a műveletet a lelepleződéstől, de ennek ára az volt, hogy a befolyásuk nem nőhetett olyan nagyra, mint a társ- (vagy rivális?) szervezeteké. A fiktív perszónáik nem gyűjtöttek maguk köré követőket, nem indíthattak igazán virálissá váló álhíreket.
A célpontok a jól ismert események, témák, szereplők voltak. A nemzeti választások alkalmával célzott álhírkampányokat toltak, amelyekben az európai országok közötti ellentéteket próbálták szítani. Erősítették a NATO-n belüli amerikai dominancia elleni érzelmeket, otthon pedig persze a Kreml ellenségeit támadták. A migrációt is felhasználták, és az iszlám térhódításával riogatták a népet.
A Másodlagos Fertőzés aktivitására elsőként a Facebook figyelt fel tavaly májusban, és ők bocsátották a Graphika rendelkezésére a műveleteiket bizonyító adatokat, további elemzésre. Már a Facebook is orosz eredetűként azonosította a csoportot. Amint a hír terjedni kezdett a kiberbiztonsági szakmában, a csoport érezhetően még óvatosabbá vált, de ez nem jeleni azt, hogy felhagytak a tevékenységükkel – erre még idén márciusból is találtak bizonyítékot.
(Wired, index.hu)