Százmillió szál cigarettával kevesebb fogyott idén Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. június 05. péntek

A fővárosban és néhány határ menti megyében is jelentősen csökkent a dohányboltok forgalma a veszélyhelyzet idején. Ugyanakkor nemcsak a kijárási korlátozások idején fogyott kevesebb cigaretta, hanem az év első négy hónapjában összesen is jelentősen csökkentek az eladások - legalábbis erre lehet következtetni az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. friss adataiból.

A társaság  azt közölte, hogy az év első négy hónapjában majdnem 2,4 milliárd szál cigarettát adtak el a hazai trafikok, emellett elkelt 1300 tonna fogyasztási dohány, 200 millió szál szivarka, és meghaladta az 5 millió millilitert az elektronikus cigarettába való töltőfolyadék értékesített mennyisége.
Az idei adatok azonban leginkább a tavalyiakkal összevetve érdekesek: cigarettából – négy hónap alatt – majdnem százmillió szállal fogyott idén kevesebb, és közel nyolcvan tonnával maradt el az eladott fogyasztási dohány mennyisége is a múlt évitől. Eközben érezhetően nőtt a szivarka iránti kereslet.
Bár az eladott mennyiség csökkent, a bevétel mégis nőtt. Az első négy hónapban a fogyasztók 251 milliárd forintot költöttek el a dohányboltokban, az összeg 12 százalékkal, 27 milliárddal nagyobb, mint a tavalyi első harmadban volt. Ez elsősorban azért volt, mert drágultak a termékek.
(index.hu)