Lengyel egyház a tisztulás útján

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. június 01. hétfő

Lengyel papok megvonták támogatásukat a saját püspöküktől, akit molesztálások eltussolásával vádolnak - Egy új dokumentumfilm meggyőzően mutatta be, hogy Edward Janiak püspök tudott a fennhatósága alá tartozó gyerekmolesztáló papokról, de hagyta őket tovább tevékenykedni, és nemhogy a hatóságokat, a Vatikánt sem értesítette a panaszokról, pedig ezt az egyház a világszintű botránysorozatot követően már szigorúan előírja.

Kalisz segédpüspöke május 25-ére összehívta a közép-lengyelországi egyházmegye papi tanácsát, akiktől azt kérte, írjanak alá egy hosszú támogatói levelet a főnökük,  Edward Janiak érdekében. Ezt a kérést azonban megtagadták, a papok Lengyelországban példátlan módon szembeszegültek elöljáróikkal - írta a Więź katolikus magazin, amely több forrásból is úgy értesült, hogy a tanácsadó testület nagy többséggel szavazta le az indítványt, és helyette arról döntött, hogy a pápának írnak levelet a helyzet tisztázását kérve.
A botrányt Marek és Tomasz Sekielski második dokumentumfilmje robbantotta ki. Az egy évvel ezelőtt bemutatott Ne mondd el senkinek 24 milliós nézettségnél jár, és már a megjelenése utáni néhány napban elmozdítottak három papot a főszereplők közül, a lengyel katolikus egyház prímása videóüzenetben kért bocsánatot, a filmet méltatta a köztársasági elnök, az ország de facto vezetője, Jaroslaw Kaczynski bejelentette a gyerekmolesztálásért kiszabható büntetés szigorítását, az igazságügyi miniszter bizottságot állított fel a bemutatott ügyek kivizsgálására. A határokon átnyúló hatásra jó példa, hogy a rejtett kamerás felvételek megihlettek egy magyar áldozatot is, aki felvette egy püspökkel folytatott beszélgetését.
A Bújócska címet viselő folytatás két héttel ezelőtt került fel a YouTube-ra, ahol angol felirattal is nézhető, és már 7 milliós nézettségnél jár. Egy testvérpár történetét mondja el, akiket 7 és 13 éves korukban molesztált a kaliszi egyházmegye egyik papja a 90-es években. A fókusz azonban ezúttal már nem az elkövetőkön, hanem a nekik falazó egyházi vezetőkön van.
Lengyelországban először civil aktivisták tettek közzé gyűjtést katolikus papok több száz áldozatáról, majd a maga a lengyel püspöki konferencia rendelt el kutatást, amelynek tavaly közölt eredményei szerint a rendszerváltás óta eltelt 18 évben 382 egyházi személy követett el szexuális visszaélést 625 ismert áldozat ellen. Az erős katolikus indentitású országban már nem számít tabunak, hogy rengeteg pap molesztált gyerekeket, nem kis részben a névvel és arccal előálló áldozatoknak köszönhetően.
De püspököknek eddig nem kellett távozniuk.
Hiába nevezett meg a hivatalos vizsgálat által számos ponton megerősített civil jelentés 24 olyan püspököt, akik segítették a gyerekmolesztáló papokat, hiába várták a vatikáni rendcsináló ember érkezése után több püspök felmentését, erre nem került sor.
„A püspöki kar egy éve tudja, mely tagjai vettek részt a pedofil ügyek eltussolásában, mégis mindegyikük a helyén maradt” - nyilatkozta a Reutersnek az egyik ismert aktivista, Agata Diduszko-Zyglewska, aki térképet is készített a megvádolt papok szolgálati helyeiről.
A Bújócska bemutatása után a lengyel katolikus egyház feje, Wojciech Polak érsek a Vatikánhoz fordult annak érdekében, hogy vizsgálják ki az ügyet, illetve azt, hogyan tussolták el a molesztálási ügyet. „A film bemutatta, hogy az egyházban nem tartották tiszteletben a gyermekvédelem szabályait” - közölte videóüzenetében. „Kérem a papokat, apácákat, szülőket és nevelőket, hogy ne az egyház védelmének hamis logikája vezesse őket, amivel gyakorlatilag a zaklatókat védik. Nem engedhetjük meg ezeknek a bűnöknek az elleplezését.”
A jezsuita rendből 2005-ben kilépett, gyerekkorában szintén egy pap által molesztált Stanislaw Obirek szerint egy lengyel falusi pap olyan a híveknek, mintha maga Krisztus lenne, és a visszaéléseket pont ezzel a hatalommal tudták elkövetni. A teológus szerint a katolikus hierarchia mindig keményen összezárt, ugyanakkor a Deutsche Wellének arról beszélt, hogy az egyház nem egyetlen tömb, „repedezik a beton”, és a kaliszi papok bátor kiállása a püspökkel szemben annak a jele lehet, hogy változás jön.
(444.hu)