Termálvíz vagy gyógyvíz?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. május 25. hétfő

A magyar termálvízkincs és a hozzájuk kapcsolódó fürdők Magyarország legjellegzetesebb turisztikai attrakciói között vannak. Mennyiségileg és minőségileg kiemelkedőek vagyunk benne, de azt vajon tudjuk-e, hogy a termál- és gyógyvíz között mi a különbség?

A termál- és gyógyvizek tekintetében hazánk első helyen áll Európában. Itthon nagyjából 500 termálvíz-előfordulási hely van, vagyis az ország területének 70 százalékán található termálvíz. Termálfürdőink és gyógyfürdőink listája rendkívül hosszú, akad belőlük bőven Bázakerettyétől Debrecenig.
A két fogalom nem ugyanazt takarja, noha kétségtelen, hogy sokban kapcsolódnak egymáshoz. A Termál Online azt írja: a kettő közötti legfontosabb különbség az, hogy a gyógyvíz magasabb minőséget képvisel.
Ahhoz, hogy valamit termálvíznek hívhassunk, fontos, hogy hőmérséklete meghaladja a felszínre jutás helyszínének éves középhőmérsékletét. Magyarországon a 30 Celsius-fok fölötti vizek kerülhetnek ebbe a csoportba.
Gyógyvíz ezzel szemben csak az lehet, amelynek gyógyhatása is van, ehhez a magas hőmérséklet nem elég. Esetükben nem a hőmérséklet az elsődleges szempont, hanem a víz összetétele, ásványianyag-tartalma, amivel a gyógyhatás igazolható.
(divany.hu)