Gyűlöletáradatot indított el a járvány

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. május 08. péntek

TAntonió Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztettet pénteken, hogy a koronavírus okozta világjárvány gyűlölet, idegengyűlölet, bűnbakkeresés és rémhírterjesztés áradatát indította el, amely ellen globális erőfeszítések megtételével kell felvenni a harcot, írja az MTI.

Guterrres szerint az interneten és az utcákon felerősödtek a külföldiek elleni indulatok, elterjedtek az antiszemita összeesküvés-elméletek, és előfordultak a Covid-19-hez köthető támadások muszlimok ellen. A migránsokat és menekülteket a vírus forrásaként bélyegezték meg, miközben megtagadták tőlük az orvosi ellátást.
"A legsebezhetőbbek közé tartozó idősekről gyalázatos mémek jelentek meg, amelyek az sugallják, hogy ők is a leginkább feláldozhatóbbak közé tartoznak" - mondta Guterres. Az újságírókat, kiszivárogtatókat, egészségügyi dolgozókat, segélymunkásokat, az emberi jogok védelmezőit csupán a munkájuk miatt támadják.
Átfogó erőfeszítéseket kell tenni a gyűlöletbeszéd ellen világszerte, a politikai vezetőknek szolidaritást kell mutatniuk, az oktatási intézményeknek pedig oktatniuk kell a digitális írástudást, amikor a szélsőségesek prédaként tekintenek a járvány miatt bezártságban élő és kétségbeesett emberekre.

(index.hu)