Összejött az egymillió aláírás, de ez még nem elég

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. május 07. csütörtök

Összegyűlt az 1 millió aláírás a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett európai polgári kezdeményezéshez. A nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást kérő petíciót a szabályok értelmében mégsem lehet az Európai Bizottság elé vinni, mert csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában haladta meg az aláírók száma a népességarányos nemzeti küszöböt, miközben hét ország kellett volna. Az SZNT elnöke, Izsák Balázs azonban abban reménykedik, hogy a koronavírus-helyzetre való tekintettel a Bizottság kitolja a határidőt...

Mint az MTI-nek elmondta: a problémával az uniós intézmény tisztában van, és várhatóan a jövő héten dönthetnek a hosszabbításról. Izsák szerint ha csak az elzártság időszakával hosszabbítják meg az aláírásgyűjtést, akkor is valós esély van valamennyi előírás teljesítésére.
A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az uniós kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Mint korábban megírtuk, az SZNT szerint az uniós támogatások elosztásánál Romániában burkoltan előnyben részesítik azokat a régiókat, ahol a román nemzetiségű lakosság van többségben.
Az interneten több mint 854 ezren csatlakoztak a felhíváshoz, és az SZNT elnöke, Izsák szerint legalább 220 ezer papíron gyűjtött aláírás már a kezükben van, és még további íveket várnak.
Az európai polgári kezdeményezések az uniós állampolgároknak is lehetőséget adnak arra, hogy az Európai Bizottság figyelmébe ajánljanak uniós jogalkotásra méltó ügyeket. Ahhoz, hogy a Bizottság figyelembe vegyen egy kezdeményezést, 7 országból legalább 1 millió embernek kell a kezdeményezést aláírnia. A szabályok országonként is előírják a támogatók minimum létszámát.
A papíron begyűjtött aláírók demográfiai adatai egyelőre nem ismertek, de az interneten leadott 854 ezer támogatás is elég pontos képest fest a helyzetről: Magyarországon, illetve a jelentős magyar kisebbség lakta Romániában és Szlovákiában csatlakoztak a legtöbben az akcióhoz. Csak Magyarországról több mint 664 ezer ember szignálta az interneten az elmúlt hetekben terjedő kezdeményezést, így az eredmény végeredményben 415-ször haladja meg a 10 milliós ország számára kiírt minimum támogatási küszöböt.
a Magyarországról beérkezett több százezer aláírással nem lehet kiváltani azt a kritériumot, hogy más európai országokban is el kell érni a népességarányos küszöböt ahhoz, hogy a kezdeményezés valóban európai ügynek minősüljön.
Ezért ha a Bizottság engedélyt ad az aláírásgyűjtés meghosszabbítására, akkor Magyarországon, Románián és Szlovákián kívüli egyéb uniós országokban kell hatásos kampányt indítani, hogy legyen még legalább négy ország, ahol meghaladják a nemzeti küszöböt. Svédországban, Ausztriában és Németországban jött még össze a szükséges aláírásoknak több mint 10 százaléka eddig.
(index.hu)