Német szolidaritás

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. április 03. péntek

Németországban megközelítette a 78 ezret a fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 775-ről 931-re emelkedett. Németország ezzel az 5. legfertőzöttebb ország a világon, viszont a halálozási arány tekintetében nagyon jól áll. Az utóbbi hetekben 28 ezerről 40 ezerre emelték az intenzív ellátásra alkalmas ágyak számát, és a szabad kórházi ágyakra külföldről is fogadnak betegeket...

A regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje nagyjából 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.
Az utóbbi hetekben 28 ezerről 40 ezerre emelték az intenzív ellátásra alkalmas ágyak számát, ezek közül nagyjából 30 ezer ágyhoz tartozik lélegeztetőgép. A berendezések számát minden lehetséges módszerrel igyekeznek növelni: új gépek beszerzése mellett régi, használatból kivont berendezések felújításával is növelik a kapacitást, és arra számítanak, hogy a következő két hétben valamennyi rászoruló beteget tudnak majd lélegeztetni.
Egyelőre bőven van szabad kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad. Így külföldről is fogadnak betegeket. A külügyminisztérium csütörtöki adatai szerint eddig 113 beteg ápolását vették át, 85-öt Franciaországból, 26-ot Olaszországból, 2 beteget pedig Hollandiából szállítottak át. Olaszországi betegek számára további 81 ágyat tartanak fenn, Franciaországból egyelőre további 13 beteget tudnak még fogadni.
(index.hu)