Az elmúlt 120 év legszárazabb tavasza az idei Ausztráliában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. december 03. kedd

Az ausztrál meteorológiai intézet (BoM) szerint az ország nagy részén átlag alatti mennyiségű eső esett, és az időjárás-megfigyelő állomások közül több a valaha regisztrált legszárazabb tavaszra utaló értékeket mért.

A 2019-es tavasz egyben Ausztrália ötödik legmelegebb tavasza is: a legmagasabb hőmérsékletet, 47,1 Celsius-fokot november közepén mérték Nyugat-Ausztráliában.
Az Ausztrália keleti részén tapasztalt, átlagostól eltérő, kis mennyiségű esőnek jelentős hatása van a közösségekre és a környezetre - közölte a BoM.
A rekordmagas hőmérsékletek és a szárazság különösen súlyosan érintett számos vidéki farmot, ahol a víztartalékok szinte teljesen elfogytak, így szigorúan korlátozni kellett a vízfogyasztást.
Sydney vízkészlete 50 százalék alá esett az év első felében, és várhatóan 40 százalék alá esik vissza 2020 elején. 2019-ben számtalan erdő- és bozóttűz alakult ki.
"A szélsőségesen száraz körülmények és a jóval az átlag feletti hőmérsékletek miatt megnőtt az erdőtüzek száma Új-Dél-Walesben és Queenslandben tavasszal" - emlékeztetett a BoM.
Szeptember eleje óta mindkét államban több, nagy pusztítást okozó tűz ütött ki, melyek emberéletet is követeltek.
(index.hu)