Korányi Judit: John Henry Newman megtéréséről - 1. rész

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. november 26. kedd

”A TELJES SZEMÉLY MOZOG” - ez a mottója Korányi Judit művének, amely a szentté avatott Newman bíboros megtérésének történetét dolgozza fel. Tanulságos és fontos írását több részletben közöjük:

 

I. BEVEZETÉS

 

John Henry Newman angolnak született – bizonyára nem véletlenül. Jelleme, lelki-szellemi beállítottsága, intellektusa tipikusan angol, s ahogyan egy oxfordi egyetemi tanártól elvárható: viselkedésében ízig-vérig úriember, gentleman. Vérmérséklete nem heves, hanem visszafogott, „hidegvérű angol”, ahogy mondani szokás. Pap, prédikátor, tanár, író, költő és apologéta volt egy személyben. Férfikora és alkotó évei egybeesnek Viktória királynő hosszú, 64 éves uralkodásával (1837-1901). Newman tehát munkásságát a XIX. századi, avagy viktoriánus Angliában bontakoztatja ki, egy olyan korban, amikor látszólag a béke, biztonság és prosperitás hosszú, majd száz éves időszaka jellemző Angliára. Napoleont már legyőzték az angolok Waterloo-nál, és pontosan száz évig, az első világháborúig nem kell hadat viselnie az országnak. Hallgatnak a fegyverek, de a harc szellemi, politikai, intellektuális és vallási téren annál szenvedélyesebben dúl. A parlamenti vitákban a Konzervatívak és Liberálisok drámai összetűzései évtizedeken át egy valódi csatatér benyomását keltik. Az ipari forradalom felgyorsul, és hatalmas ellentéteket hoz létre. Darwin evolúciós elmélete megdönteni látszik a bibliai Teremtéstörténetet.

Vallási síkon pedig: a felvilágosodás korszakát követően a kereszténység – így az anglikán egyház is – fölöttébb siralmas állapotba került. Reformokra volt szükség, újjáéledésre. Nem véletlenül, de Isten rendeléséből John Henry Newman lett a XIX. századi Anglia vallási újjáéledésének és reformjának talán legfontosabb embere.

Felmerülhet a kérdés: miért választottam éppen őt dolgozatom témájául? Egyrészt, mivel angol tanár vagyok, és az angol nyelv, irodalom és kultúra szerelmese immár gyermekkorom óta. Másrészt, mivel Newmanhez hasonlóan én is felnőttkori konvertita vagyok, és szenvedélyesen érdekel a megtérés misztériuma, és minden megtérő életútja. Ezen kívül, nem titkolt vágyam, hogy hazánkban is népszerűbbé, ismertebbé tegyük ezt a csodálatos embert, és írásait.

A dolgozat fő témája a MEGTÉRÉS misztériuma, és annak taglalása, hogyan történt a konverzió John Henry Newman életében. A XIX. századi viktoriánus Anglia legnagyabb vallásos gondolkodója hosszú, gyötrelmes és örömteli életútja is ki fog bontakozni előttünk. Egész életének, 89 évének megértéséhez szükséges, hogy némileg elkülönítsük egymástól az anglikán hívőt a katolikus hívőtől. Életének szinte pontosan első felét töltötte protestánsként (44 évet), és második felét katolikusként (45 évet). Megtérését szemlélhetjük kétféle értelemben: időrendben az első, amikor a 15 éves fiú felfedezi Istent, mint életének személyes irányítóját. A második konverzió pedig inkább áttérés: az anglikán egyházból a katolikus egyházba való belépése. Érdekes, hogy Newman valójában ezt a lépését is megtérésnek tartja, mintha nem is lenne igazán hívő, keresztény ember az, aki nem az „egy igaz akol" (one true fold) - vagyis a Római Katolikus Egyház tagja.