Több száz indiai falu halt ki teljesen a szárazság miatt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. június 13. csütörtök

Az elmúlt hetekben extrém meleggel kellett megbirkóznia az embereknek Indiában: hétfőn Delhiben 48 fokkal dőlt meg a júniusi melegrekord, a radzsisztáni Churuban pedig nemrég 50,8 fokot mértek, amivel ez volt a legmelegebb hely a Földön. A hőség történelmi szárazsággal is jár, emiatt pedig több száz indiai falu vált teljesen kihalttá, miután a lakóik víz hiányában elmenekültek az otthonaikból – írja a Guardian.

A 45 fokos hőségben szinte minden vízforrás kiszáradt, a hatóságok pedig az 1972-es éhínségnél is nagyobb hatásúnak nevezték a mostani krízist. Az ország délebbi részein mostanra vannak olyan régiók, amiket már a lakosság kilencven százaléka elhagyott, a Hatkarwadi nevű, több mint kétezer fős településen például mostanra már csak 10-15 család maradt.
Karnátaka és Mahárástra államokban a legtöbb helyen a szárazság a haszonnövényekre és a haszonállatokra is hatással van, ez pedig nyolcmillió földműves megélhetését sodorja veszélybe. A szakértők szerint a jelenlegi helyzet legjobban a mahárástrai Marathwada régióban érezteti a hatását. Itt az elmúlt öt évben több mint 4700 földműves lett öngyilkos a folyamatos szárazságok miatt, és a szennyezett vízhez kapcsolódó betegségek száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt időszakban.
India elsősorban azért van nagyon nehéz helyzetben, mert a fenntarthatónál jóval gyorsabban csökken a talajvíz mennyisége, ami a vízszükséglet negyven százalékát teszi ki az országban. Emellett érdemes kiemelni a Pakisztánhoz fűződő viszonyukat is, a szomszédjukkal ugyanis korábban is többször háborúztak már víz miatt.
(index.hu)