Csattanós választ adtak a kolozsváriak az úzvölgyi incidensekre

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. június 10. hétfő

Kolozsvári magyarok és románok százai tüntettek együtt szombat este a Mátyás-szobor előtt, békésen tiltakozva az úzvölgyi katonatemetőnél történt provokáció és erőszak ellen. A demonstráció román szónoka bocsánatot kért a magyaroktól a nemzettársai cselekedeteiért.

A Facebookon meghirdetett esemény résztvevői román és magyar nyelvű üzeneteket tartottak a magasba. „Szolidaritással a sovinizmus ellen”, „Haragban vagy a szomszédoddal? Egy politikus örül”, „Manipuláció és gyűlöletkeltés nélkül” – hirdették a feliratok a Mátyás-szobor előtt.

A tüntetés egyik szervezője, Cornel Vîlcu elmondta: bizonyos politikai erők érdekeit szolgáló provokáció történt csütörtökön az úzvölgyi temetőnél. Azok állnak szerinte a háttérben, akik el akarják terelni a figyelmet arról, hogy az országban nem mennek jól a dolgok: nem működik az igazságszolgáltatás, a tanügy, az egészségügy, nincsenek autópályák.

Cornel Vîlcu Cornel Vîlcu A #Rezist mozgalom tagja szerint ezek a politikai erők biztonságban érzik magukat mindaddig, amíg a polgárok a szavazataikkal el nem távolítják őket a döntéshozói pozíciókból. „Addig azonban ráküldik a csendőröket azokra, akik ellenük ágálnak” – jelentette ki. A szónok szerint a május 26-ai szavazás eredménye ráijesztett a hatalmon lévőkre, akik rádöbbentek arra, hogy a túléléshez botrányt kell kiprovokálniuk, meg kell bontaniuk az emberek szolidaritását. „Ezért előástak egy olyan ügyet, amely 1990 óta nem létezik, egymás ellen uszították az embereket. Így sikerült elterülniük a polgárok figyelmét az ország valós gondjairól” – hangoztatta Vîlcu.

Emlékeztetett, hogy Kolozsváron évszázadok óta együtt élnek a románok és a magyarok „nagyobb problémák” nélkül. „Talán nem sokat használ, de román emberként bocsánatot akarok kérni a magyaroktól mindazért, amit a legostobább nemzettársaim az úzvölgyi temetőnél elkövettek” – mondta a kolozsvári egyetemi tanár.

Rövid beszédében Szakáts István civil aktivista kijelentette, úgy érzi, „mindig az történik, hogy az intézmények keverik a szart, és végül a polgárok szívják meg”. Mint mondta, reméli, hogy az úzvölgyi incidenseket kiprovokáló intézmények vezetői nem kerülhetik majd el a felelősségre vonást. „Ne éljük újra azt, hogy egymásra uszítják az embereket, és ők közben szépen kifarolnak az egészből” – fogalmazott Szakáts.

A Mátyás-szobor elől a tüntetők – mintegy háromszázan – a polgármesteri hivatalhoz vonultak. A demosntráció a Béke téren ért véget. - a Maszol.ro portálról
(maszol.ro)