Ha megszűnik az internet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2019. február 03. vasárnap

Mennyire függünk a modern technológiáktól? Itt egy példa: "Két hetes leállás után sikerült helyreállítani az internet-hozzáférést a csendes-óceáni Tonga szigetén - írja az MTI....

A 110 ezer lakosú ország január 23-án veszítette el internetes kapcsolatát a világgal, mert elszakadt a szigeteket a Föld többi részével összekötő, tenger alatti kábel. Az internet elsötétedése katasztrófa volt a helyi gazdaság, főleg a turizmus számára. Csak jóval kisebb sávszélességű, műholdas kapcsolaton keresztül tudták fenntartani a kapcsolatot, amely nélkül a sziget távközlési és bankrendszere is teljesen megbénult volna.
A sávszélesség szűkössége miatt a közösségi oldalakat sem lehetett elérni az országból, hogy a létfontosságú adatátvitel biztosított legyen. A gazdaság számára az is súlyos csapást jelentett, hogy a szigetország bankjai nem tudták maradéktalanul teljesíteni a tongai diaszpóra által családjaiknak címzett utalásokat.
Nem tudni pontosan, hogy mi okozta Tonga leszakadását az internetről. A hatóságok azt gyanítják, hogy egy hajó horgonya szakíthatta el a szigetországot a világgal összekapcsoló kábelt." (index.hu)

Milyen érdekes lenne arról olvasni, hogyan reagáltak az emberek, mit tettek az első napokban, mi lett az internet-függőkkel, lettek-e pozitív változások, például nőtt-e családtagok együtt töltött ideje... - sajnos ezekről nem szól a hír. (szerk.)