1984-es beszélgetés a mostari püspökkel Medjugorjéról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2011. szeptember 25. vasárnap

Henri Boulad SJ atya 1984-ben járt Medjugorjéban és élményeir?l naplót is írt. Ebb?l most azt a részt közöljük, amikor meglátogatta a helyileg illetékes - és a jelenésekkel szemben er?sen bizalmatlan - mostari püspököt. (A naplórészlet megjelent a Medjugorje Hangja 2011. szeptemberi számában):

"1984 november 15.

Ma, csütörtökön, második napomat töltöm Medjugorjéban. Az el nem álló, csúf novemberi eső ellenére elhatároztam, hogy busszal bemegyek a 25-30 km távolságban fekvő Mostar városába - az egyházmegye püspöki székhelyére - megismerni a „híres” főpásztort, Zanic püspököt, és személyesen meggyőződni a jelenések iránti ellenszenvéről. Félórával hamarabb érkezem meg, de egy

pap az időjárásra való tekintettel nagylelkűen beenged. A félórát a hivatalos helyiség előszobájában töltöm el, s azonnal látom, hogy a püspök bőségesen beszerzett magának könyveket a Máriajelenésekről. Legalábbis érdekli őt ez a téma, gondolom...

Zanic püspök aztán töviről-hegyire kifaggat, honnan jövök, ki vagyok, milyen feladatköröm van. Elmondom, hogy Kairóban a CARITAS EGYIPTOM-ot vezetem, és egy nemzetközi CARITAS-kongresszusra jöttem Rómába. A püspök azonban a kariász-fogalmat a „karizmatikus”-sal asszociálja, és bizalmatlan lesz. Azt kérdi, én is azok közé a karizmatikusok közé tartozom-e, akik a medjugorjei állítólagos jelenések körül lábatlankodnak. Közülük hárman nemrégiben újra gondoskodtak a zűrzavarról, mert az ilyesfajta zarándokok nagy vonzerőt gyakorolnak a jugoszláv rendőrségre. (Azt a kazettát, amelyet Beirutból kaptam, éppen ezek a karizmatikusok vették itt fel...)

Minden relatív, gondolom, Medjugorje számára a karizmatikusok már túlságosan nagy felfordulást jelentenek. A mostari püspök nem kedveli őket, véleménye szerint a karizmatikusok tévúton járnak.

Amire azonban nem készültem fel, és ami megdöbbentett: ez a harcias püspök maga sohasem volt Medjugorjéban! Három és fél év alatt egyetlenegyszer sem akarta átélni, mi is történik ott valójában. Elutasító kézmozdulattal jelentette ki: szép lista van a birtokában, amelyen 47 személy neve szerepel, akiknek állítólag megjelent a Szűzanya. Mi különös van hát ebben? És mi különös van éppen ezekben a medjugorjei gyermekekben? Soroljuk őket a többi 47 esethez, mert ilyen állítólagos látnokok gyakrabban fordulnak elő, mint gondolnánk - így Mostar püspöke."

(Medjugorje Hangja, 2011. szeptember)